Chleb żytni

Chleb żytni to rodzaj pieczywa wyrabianego z różnych proporcji mąki z ziarna żytniego. Może mieć jasny lub ciemny kolor, w zależności od rodzaju użytej mąki i dodatku barwników, i zazwyczaj jest gęstszy niż chleb z mąki pszennej. Jest bogatszy w błonnik niż biały chleb, ma ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Jest znacznie cięższy i ma bardziej zwartą strukturę niż pszenny.

Zawiera także mniej glutenu. Chleb żytni przede wszystkim jest bowiem bardzo bogaty w błonnik, który zdaniem dietetyków stanowi klucz do zapobiegania otyłości i cukrzycy, jak również regulowania problemów metabolicznych. jest również bogaty w sole mineralne (selen, mangan, miedź, żelazo, magnez), witaminy z grupy B oraz antyoksydanty, a szczególnie korzystny wpływ na zdrowie wykazują chleby pieczone na naturalnym zakwasie.

Chleb żytni obniża poziom cholesterolu we krwi, kontroluje poziom glukozy we krwi, przeciwdziała zaparciom oraz ogranicza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego, prostaty i piersi. Ma również pewne niebezpieczeństwa zdrowotne. Przede wszystkim jest ciężko strawny i u wrażliwych osób może wywoływać wzdęcia. Poza tym, tak samo jak pieczywo pszenne, zawiera on gluten, który może u alergików powodować szereg dolegliwości.

Zobacz przepisy na chleb żytni: