Zakwas żytni z mąką żytnią razową to jeden z najważniejszych składników, jaki potrzebujemy do wypieku chleba. Dzięki zakwasowi z mąki żytniej upieczesz różnorakie chleby, zarówno biały chleb z mąką pszenną jak i chleb razowy. Do przygotowania zakwasu potrzebujesz kilka minut i dwóch podstawowych składników, później zakwas robi się już praktycznie sam.
Zakwas sprawia że upieczony chleb dłużej zachowuje świeżość, jest miękki i sprężysty. Odkąd przygotowałem sama swój pierwszy zakwas, ciągle gości on w mojej lodówce.
Najlepsza instrukcja i przepis na zakwas. Odkąd spróbowałam z tego przepisu, piekę chleby regularnie. Doskonały.
A na jakiej dokładnie mące został wyhodowany zakwas, który jest na zdjęciu? Pytam o producenta. Pracuje pięknie :).
Użyłam mąki żytniej razowej typ 2000 firmy BIO Planet. Jest trochę droższa ale dzięki niej zakwas pracuje jak szalony.