Przepis | Strona główna | Pieczywo | Zakwas żytni do wypieku chleba i pieczywa
Zakwas żytni chlebowy

Zakwas żytni do wypieku chleba i pieczywa

Zakwas żytni z mąką żytnią razową to jeden z najważniejszych składników, jaki potrzebujemy do wypieku chleba. Dzięki zakwasowi z mąki żytniej upieczesz różnorakie chleby, zarówno biały chleb z mąką pszenną jak i chleb razowy. Do przygotowania zakwasu potrzebujesz kilka minut i dwóch podstawowych składników, później zakwas robi się już praktycznie sam.

Zakwas sprawia że upieczony chleb dłużej zachowuje świeżość, jest miękki i sprężysty. Odkąd przygotowałem sama swój pierwszy zakwas, ciągle gości on w mojej lodówce.

Zakwas żytni chlebowy

5 z 45 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

1

słoik
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

300

kcal

Zakwas żytni z dwóch podstawowych składników. Zakwas do wypieku pieczywa na zakwasie, podstawowy składnik do wypieku swojskiego chleba.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1,5 szklanki 1,5 mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 1,5 szklanki 1,5 letniej wody

Sposób przygotowania:

  • 1 DZIEŃ
  • Do większego wyparzonego wrzącą wodą słoika wsyp pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i wlej pół szklanki letniej wody. Zamiast wieczka słoik przykryj gazą i owiń gumką recepturką.
  • Słoik pozostaw na cały dzień w ciepłym miejscu, unikając przeciągów i bezpośrednich ostrych promieni słonecznych. Po kilku godzinach od leżakowania zakwas wymieszaj i pozostaw w tych samych warunkach najlepiej na całą noc.
  • 2 DZIEŃ
  • Dokarm zakwas poprzez dodanie kolejnej porcji mąki i letniej wody (po pół szklanki). Wymieszaj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce korzystne dla procesu fermentacji. Mieszanie powtórz także wieczorem lub w międzyczasie jeśli zauważysz, że zakwas zwiększając objętość zbliża się do góry słoika.
  • 3 DZIEŃ
  • Ponownie dokarm zakwas dodając 1/2 szklanki letniej wody i 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny.
  • Po odczekaniu tego czasu zakwas jest już gotowy, można wykorzystać go do wypieku chleba. Jeśli jednak nie chcesz piec pieczywa w danym momencie, wstaw go do lodówki. W lodówce możesz przechowywać go około 10 dni.
  • PRZECHOWYWANIE W LODÓWCE
  • Każdorazowo wyjmując zakwas żytni z lodówki, pozostaw go na 3 godziny w ciepłym miejscu. Następnie dokarm letnią wodą i żytnią mąką i odstaw na kolejne 3 godziny. Po tym możesz już użyć mieszanki do wypieku swojskiego pieczywa.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

3 komentarze

  1. domowapiekarnia

    Najlepsza instrukcja i przepis na zakwas. Odkąd spróbowałam z tego przepisu, piekę chleby regularnie. Doskonały.

  2. A na jakiej dokładnie mące został wyhodowany zakwas, który jest na zdjęciu? Pytam o producenta. Pracuje pięknie :).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*