Przepis | Strona główna | Pieczywo | Chleb wiejski na zakwasie żytnim
Chleb wiejski na zakwasie żytnim

Chleb wiejski na zakwasie żytnim

Wiejski, tradycyjny chleb na prawdziwym zakwasie żytnim. Pachnący chleb, długo zachowujący świeżość. Sprężyste wnętrze i chrupiąca skorupka. Połączenie mąki pszennej i pełnoziarnistej.

Chleb czeski na zakwasie żytnim

5 z 9 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

1

bochenek
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

260

kcal

Wiejski chleb własnego wypieku na prawdziwym zakwasie żytnim. Chleb czeski z mąką pszenną i mąką pełnoziarnistą, prószony ziarnami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 150 g 150 zakwasu żytniego

  • 1 łyżeczka 1 drożdży instant

  • 300 g 300 letniej wody

  • 300 g 300 mąki pszennej typ 650

  • 200 g 200 mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • DODATKOWO
  • 1 1 małe jajko

  • 1 łyżka 1 mleka

  • 1 łyżka 1 sezamu

  • 1 łyżka 1 maku


Sposób przygotowania:

  • ZAKWAS ŻYTNI
  • Słoik z zakwasem żytnim wyjmij przed planowanym pieczeniem chleba i pozostaw w ciepłym miejscu na 3 godziny. Dokarm zakwas połową szklanki letniej wody i połową szklanki mąki, po czym odczekaj kolejne 3 godziny. Po tym czasie zakwas jest już gotowy do użytku, możesz odmierzyć potrzebną ilość. Resztę zakwasu wstaw do lodówki, gdzie będzie czekał na kolejne wypieki.
  • CHLEB
  • Mąkę przesiej na kuchenny blat lub stolnicę, dodaj sypkie drożdże instant i sól. Suche składniki przemieszaj ze sobą.
  • Do wydrążonego w suchych składnikach dołeczka, stopniowo wlewaj letnią wodę oraz przygotowany zakwas żytni. Wyrabiaj ręcznie 10 minut do uzyskania gładkości. Po tym czasie przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut by ciasto odpoczęło.
  • Ponownie rozmasuj ciasto dłońmi i wyrabiaj przez kolejne kilka minut. Przełóż do misy lub garnka i pozostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
  • Przygotuj formę keksową o wymiarach 15 x 30 cm, oprósz ją obficie mąką. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni. W miseczce rozkłóć jajko z mlekiem – mieszanką posmaruj chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Wedle uznania posyp po wierzchu ulubionymi ziarnami lub tak ja w tym przepisie, wybierz sezam i mak. Blaszkę z chlebem wstaw do piekarnika na 40 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*