Wiejski, tradycyjny chleb na prawdziwym zakwasie żytnim. Pachnący chleb, długo zachowujący świeżość. Sprężyste wnętrze i chrupiąca skorupka. Połączenie mąki pszennej i pełnoziarnistej.
Chleb czeski na zakwasie żytnim
Ilość
1
bochenekPrzygotowanie
30
min.Pieczenie
40
min.Kalorie
260
kcalWiejski chleb własnego wypieku na prawdziwym zakwasie żytnim. Chleb czeski z mąką pszenną i mąką pełnoziarnistą, prószony ziarnami.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
150 g 150 zakwasu żytniego
1 łyżeczka 1 drożdży instant
300 g 300 letniej wody
300 g 300 mąki pszennej typ 650
200 g 200 mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850
1 łyżeczka 1 soli
- DODATKOWO
1 1 małe jajko
1 łyżka 1 mleka
1 łyżka 1 sezamu
1 łyżka 1 maku
Sposób przygotowania:
- ZAKWAS ŻYTNI
- Słoik z zakwasem żytnim wyjmij przed planowanym pieczeniem chleba i pozostaw w ciepłym miejscu na 3 godziny. Dokarm zakwas połową szklanki letniej wody i połową szklanki mąki, po czym odczekaj kolejne 3 godziny. Po tym czasie zakwas jest już gotowy do użytku, możesz odmierzyć potrzebną ilość. Resztę zakwasu wstaw do lodówki, gdzie będzie czekał na kolejne wypieki.
- CHLEB
- Mąkę przesiej na kuchenny blat lub stolnicę, dodaj sypkie drożdże instant i sól. Suche składniki przemieszaj ze sobą.
- Do wydrążonego w suchych składnikach dołeczka, stopniowo wlewaj letnią wodę oraz przygotowany zakwas żytni. Wyrabiaj ręcznie 10 minut do uzyskania gładkości. Po tym czasie przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut by ciasto odpoczęło.
- Ponownie rozmasuj ciasto dłońmi i wyrabiaj przez kolejne kilka minut. Przełóż do misy lub garnka i pozostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
- Przygotuj formę keksową o wymiarach 15 x 30 cm, oprósz ją obficie mąką. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni. W miseczce rozkłóć jajko z mlekiem – mieszanką posmaruj chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Wedle uznania posyp po wierzchu ulubionymi ziarnami lub tak ja w tym przepisie, wybierz sezam i mak. Blaszkę z chlebem wstaw do piekarnika na 40 minut.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Domowy zakwas buraczany do barszczu i do piciaZakwas żytni do wypieku chleba i pieczywa
Kuchnia PRL. Chleb żytni na zakwasie
Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa
Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką
Prawdziwy chrupiący chleb pieczony w garnku