Jesteśmy wielkimi fanami Wojciecha Cejrowskiego. Uwielbiamy jego programy z serii “Boso” i słuchamy, głównie na kanale Youtube Wojciecha Cejrowskiego jego programu radiowego “Audycja Podzwrotnikowa”. Niesamowite rytmy, które idealnie nadają się do słuchania podczas gotowania. Często jesteśmy też na organizowanych spotkaniach z publicznością oraz oczywiście mamy pełną kolekcję książek na półce.
Sklep Kolonialny pełen jest przysmaków. Od Yerba Mate, poprzez kawy aż do herbat. Od dłuższego czasu dostępna jest mąka żytnia, którą pan Wojciech Cejrowski sam produkuje i jak mówi:
Żyto na tę mąkę uprawiam na moim polu w trybie 3 x BEZ:
Wojciech Cejrowski
– bez oprysków
– bez nawozów
– bez dotacji
Jak czytamy w opisie na stronie Sklepu Kolonialnego “mąka chlebowa 720 jest doskonała do pieczenia chleba w domu, po staremu. Świetny dodatek do pieczywa mieszanego, bułek, spodów do pizzy, ciast, makaronu. Najlepsza do przygotowania zakwasu na żur. Mąka żytnia typ 720 charakteryzuje się szaro – brązowym kolorem z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych ziaren żyta. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. W porównaniu do mąki pszennej zawiera więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy”. Mąkę można kupić w Sklepie Kolonialnym Wojciecha Cejrowskiego.
Zakupiliśmy tydzień temu wspomnianą mąkę i czas przyszedł na jej przetestowanie w naszej kuchni wypiekając z niej pyszny, tradycyjny chleb żytni. Przepisem dzielimy się z naszymi czytelnikami poniżej.