Przepis | Strona główna | Pieczywo | Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego
Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego

Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego

Jesteśmy wielkimi fanami Wojciecha Cejrowskiego. Uwielbiamy jego programy z serii “Boso” i słuchamy, głównie na kanale Youtube Wojciecha Cejrowskiego jego programu radiowego “Audycja Podzwrotnikowa”. Niesamowite rytmy, które idealnie nadają się do słuchania podczas gotowania. Często jesteśmy też na organizowanych spotkaniach z publicznością oraz oczywiście mamy pełną kolekcję książek na półce.

Sklep Kolonialny pełen jest przysmaków. Od Yerba Mate, poprzez kawy aż do herbat. Od dłuższego czasu dostępna jest mąka żytnia, którą pan Wojciech Cejrowski sam produkuje i jak mówi:

Żyto na tę mąkę uprawiam na moim polu w trybie 3 x BEZ:
– bez oprysków
– bez nawozów
– bez dotacji

Wojciech Cejrowski

Jak czytamy w opisie na stronie Sklepu Kolonialnego “mąka chlebowa 720 jest doskonała do pieczenia chleba w domu, po staremu. Świetny dodatek do pieczywa mieszanego, bułek, spodów do pizzy, ciast, makaronu. Najlepsza do przygotowania zakwasu na żur. Mąka żytnia typ 720 charakteryzuje się szaro – brązowym kolorem z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych ziaren żyta. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. W porównaniu do mąki pszennej zawiera więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy”. Mąkę można kupić w Sklepie Kolonialnym Wojciecha Cejrowskiego.

Zakupiliśmy tydzień temu wspomnianą mąkę i czas przyszedł na jej przetestowanie w naszej kuchni wypiekając z niej pyszny, tradycyjny chleb żytni. Przepisem dzielimy się z naszymi czytelnikami poniżej.

Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego

5 od 2 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

2

godz. 

30

min.
Pieczenie

1

godz. 

5

min.
Kalorie

260

kcal

Przedstawiamy tradycyjny przepis na chleb żytni według starej receptury naszej babci. Sprawdzony w kuchni, zawsze wychodzi.

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej 720 (polecamy Sklep Kolonialny)

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 łyżeczki płaskie soli

  • 450 ml letniej wody

  • 2 łyżeczki cukru (polecamy spróbować z miodem)

  • 50 ml oleju (50 ml to 3 łyżki)


Sposób przygotowania:

  • 500g mąki żytniej 720 wsypujemy do dużego naczynia. Dolewamy 350 ml wody (dwie i pół szklanki), mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • 25 gram drożdży świeżych zalewamy 50 mililitrów letniej wody, dodajemy 2 łyżki cukru (albo miodu), mieszamy i również odstawiamy na 10 minut.
  • Do mąki z wodą wlewamy zarobione drożdże. Dodajemy 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę wody i mieszać dalej. Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem albo robotem kuchennym to zajmie nam to 3-4 minuty. Ciasto musi mieć konsystencję gęstą, ale nadal płynną.
  • Tak urobione ciasto odstawiamy na minimum 90 minut (polecamy jednak 120 minut) do wyrośnięcia. Wszystko zależy od temperatury w kuchni. Im wyższa tym mniej czasu potrzebuje ciasto na wyrośnięcie. Najlepiej więc odczekać tak długo, aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Pamiętaj aby ciasto przykryć na przykład folią kuchenną.
  • Po odpowiednim czasie, w którym ciasto wyrosło (zwiększyło objętość dwukrotnie), musimy wymieszać je ponownie. Mieszamy ręcznie przez 3 minuty.
  • Blachę lub foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Możemy też podejść do tego tradycyjnie – blachę lub foremkę smarujemy olejem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto na blachę lub do foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Tym razem wystarczy 45 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto bardzo delikatnie (uważajmy przy przenoszeniu i wkładaniu aby nie opadło).
  • W tej temperaturze ciasto pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 50 minut.
  • Po tym czasie chleb wyciągamy z piekarnika, wyciągamy z foremki (zdejmujemy z blaszki) i odstawiamy do ostudzenia (pod ścierką i na ścierce a nie bezpośrednio na talerzu).

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*