Chleb to pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej, wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości. W porównaniu z innymi produktami, takimi jak owoce i warzywa, chleb ma stosunkowo niską zawartość niezbędnych składników odżywczych.
Zawiera również gluten, specyficzny rodzaj białka, który pomaga w wyrastaniu ciasta i nadaje mu elastyczną teksturę. Chleb to przede wszystkim źródło dużej ilości węglowodanów. Zawiera cenne dla zdrowia witaminy: B1, B2, E oraz składniki mineralne: cynk, magnez, wapń, żelazo. W zależności od stopnia oczyszczenia mąki pieczywo jest jasne (białe) lub ciemne.
Ciemne i jasne może być zarówno żytnie, jak i pszenne oraz mieszane. Tradycyjny polski chleb składa się z mąki, zakwasu, wody, soli i nie potrzebuje żadnych dodatków. Dlatego im krótsza lista składników na etykiecie, tym lepiej. Chleb stosowany jest głównie do kanapek. Można z niego zrobić także bułkę tartą oraz grzanki i tosty.