Chlebek bananowy. Koniecznie choć raz spróbuj

Chlebek bananowy. Koniecznie choć raz spróbuj

Określenie “chlebek bananowy” pochodzi ze Stanów Zjednoczonych (ang. banana bread) ponieważ to właśnie tam narodził się pomysł pieczenia rozmaitych chlebków o owocowym smaku. Ten bananowy święci w USA prawdziwe triumfy i chyba nie ma osoby, która by go nie skosztowała. Określenie “chlebek” może być w przypadku tego przepisu nieco mylące gdyż nie jest to tradycyjny chleb a raczej wyrób pośredni, coś między chlebem a ciastem.

Przepis ten polecić należy szczególnie osobom dbającym o sylwetkę ponieważ ten smakołyk nie należy do kalorycznych, jest też wysokoenergetyczny. W smaku jest również bardzo słodki dlatego również miłośnicy łakoci nie będą zawiedzeni. Można jeść go od razu po upieczeniu ale także z dodatkiem kremu czekoladowego lub masła orzechowego. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub przekąskę i jest prosty w przygotowaniu. Do jego upieczenia możemy wykorzystać również nieco przejrzałe owoce, których nie zjedliśmy wcześniej. Koniecznie sprawdź też przepis na chlebek bananowy z przejrzałych bananów z kawałkami czekolady i bakaliami bez użycia miksera.

Chlebek bananowy. Koniecznie choć raz spróbuj

Chlebek bananowy. Koniecznie choć raz spróbuj

5.0 z 1 głos
Danie: PieczywoKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

320

kcal

Przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty. Aby przygotować pyszny chlebek bananowy nie potrzebujesz wiele. Trochę mąki, cztery banany i inne podstawowe składniki jakie znajdziesz w domu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany

  • 75 g roztopionego masła

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko rozmiar L

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego

  • 1 szczypta soli


Sposób przygotowania:

  • Zacznij od rozgniecenia bananów widelcem. W dużej misce wymieszaj je z roztopionym masłem.
  • Do naczynia wsyp także cukier, wlej lekko roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  • Dodaj również mąkę wymieszaną z sodą i odrobiną soli. Wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.
  • Przygotuj formę o wymiarach 10×20 cm, wysmaruj ją masłem i oprósz mąką, przełóż do niej ciasto.
  • Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170C. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*