Określenie “chlebek bananowy” pochodzi ze Stanów Zjednoczonych (ang. banana bread) ponieważ to właśnie tam narodził się pomysł pieczenia rozmaitych chlebków o owocowym smaku. Ten bananowy święci w USA prawdziwe triumfy i chyba nie ma osoby, która by go nie skosztowała. Określenie “chlebek” może być w przypadku tego przepisu nieco mylące gdyż nie jest to tradycyjny chleb a raczej wyrób pośredni, coś między chlebem a ciastem.
Przepis ten polecić należy szczególnie osobom dbającym o sylwetkę ponieważ ten smakołyk nie należy do kalorycznych, jest też wysokoenergetyczny. W smaku jest również bardzo słodki dlatego również miłośnicy łakoci nie będą zawiedzeni. Można jeść go od razu po upieczeniu ale także z dodatkiem kremu czekoladowego lub masła orzechowego. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub przekąskę i jest prosty w przygotowaniu. Do jego upieczenia możemy wykorzystać również nieco przejrzałe owoce, których nie zjedliśmy wcześniej. Koniecznie sprawdź też przepis na chlebek bananowy z przejrzałych bananów z kawałkami czekolady i bakaliami bez użycia miksera.