Ciecierzyca to gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny bobowatych,nazywana często cieciorką. Ceniona jest za swój delikatny, lekko orzechowy smak oraz wysoką zawartość białka. Krzaki owocują, rodząc małe strąki, a w każdym znajduje się 1 do 2 grochów.Nasiona są duże i kształtem zbliżone do kuli.
W 100g tego produktu znajduje się ok. 19g białka, 61g węglowodanów, 6g tłuszczów oraz bardzo cenny składnik – błonnik, którego jest ok. 17g. Ciecierzyca zawiera wiele cennych składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor a także wysoką zawartość witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można ją gotować,dusić, smażyć, piec, a nawet kisić.
Powstają z niej zupy, gulasze albo pasty. Dodaje również smaku sałatkom czy kanapkom. Ciecierzyca to także składnik falafeli i hummusu. Może być spożywana świeża ,bez przetworzenia, również w formie całego strąku. Jednak częściej spotykamy ją w łuskanej formie. Do Polski dociera już przetworzona, wysuszona lub zakonserwowana w puszkach.