Przepis | Strona główna | Dania główne | Falafel wegański. Najlepszy falafel to domowy falafel
Falafel wegański. Najlepszy falafel to domowy falafel

Falafel wegański. Najlepszy falafel to domowy falafel

Najlepszy falafel to domowy falafel – tak zatytułowaliśmy ten przepis bo tak mówią Arabowie, którzy od pokoleń zajadają się tym wegańskim przysmakiem z ciecierzycy – أفضل فلافل هو فلافل منزلي الصنع

Falafel dla jednych stał się alternatywą dla mięsa, dla innych ciekawym dodatkiem do menu. Ten roślinny przysmak cieszy się wielkim uznaniem na całym świecie. W gronie jego fanów znajdują się zarówno weganie, jak i mięsożercy.

Na czym polega fenomen tej potrawy? Falafel to nic innego, jak maleńkie kotleciki, które można przygotować z ziaren ciecierzycy lub bobu. Dzięki przyprawom nabierają one wyjątkowego smaku. Mają wysoką wartość odżywczą, dzięki czemu stanowią zdrowy i wartościowy dodatek do naszego menu. Kotleciki takie są przecież bardzo dobrym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.

Falafel wegański. Najlepszy falafel to domowy falafel

5 z 15 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: ArabskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

30

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

330

kcal

Najlepszy falafel to domowy falafel. tak mówią Arabowie, którzy od pokoleń zajadają się tym przysmakiem z ciecierzycy. Zobacz prosty przepis na domowe falafele.

Składniki:

  • 400 g suszonej surowej ciecierzycy (nie używamy gotowanej ani puszkowanej)

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki polskiego czosnku

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 natka pietruszki (pęczek)

  • 500 ml oleju do smażenia

  • 3 łyżki przyprawy do falafeli lub 1 łyżka pieprzu i 1 łyżka kuminu


Sposób przygotowania:

  • Suszoną ciecierzycę przesypać do dużego garnka. Zalać dużą ilością zimnej wody, tak aby kilka sięgała kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy. Ciecierzyca powinna się namoczyć przez całą noc. W kolejnym dniu ciecierzycę odcedzamy na durszlaku. Stosujemy tylko surową, suszoną ciecierzycę! Nie używamy ciecierzycy z puszki ani słoika – te są już wstępnie ugotowanie i nie nadają się do falafeli.
  • Ciecierzycę po namoczeniu przez noc i odcedzeniu mielimy razem z solą, cebulą, czosnkiem i sodą w melakserze bądź blenderze. Mielimy lub blendujemy aż ciecierzyca zacznie się kleić. Pod sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
  • Z przygotowanej masy formujemy małe kuleczki (wielkości około 2 cm średnicy) lub paluszki wielkości parówki.
  • Rozgrzać olej do temperatury około 160C. Falafele wkładać porcjami i smażyć po około 3 minuty z każdej strony.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Sposób podania falafeli

Falafel to danie sycące, które można podawać na wiele sposobów. Wielką popularnością cieszą się przepisy na szybkie przekąski, w których falafel staje się wegańską wersją kebaba.

Kotleciki te mogą stanowić jednocześnie ciekawy dodatek do lekkich sałatek. Świetnie sprawdzają się też jako przekąska, którą można serwować z orientalnymi sosami.

Bez względu na to, jaki sposób serwowania tych roślinnych kotlecików wybierzemy, jedno jest pewne – zachwycą nam one swym smakiem i sprawią, że o głodzie będziemy mogli zapomnieć na dłuższy czas.

4 komentarze

  1. jestem w szoku że tak smakują 🧡 bez mięsa a jakby z mięsem. pyszne roślinne pulpeciki

  2. jestem pozytywnie zaskoczona. chyba przejdę na weganizm

  3. princessrule

    nie jestem weganką, uwielbiam mięso. tym bardziej jestem zaskoczona jakie mocno mi smakowało 😃

  4. amazonka13

    po raz pierwszy wykonałam danie wegańskie na podstawie tego przepisu i jestem w szoku – falafel smakuje jak lepsza wersja kotleta mielonego 😀 niezwykle chrupiący, genialny przepis

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*