Sałatka z pieczonego bakłażana, pozbawionego wszelkiej goryczki podczas procesu pieczenia. Kulki ciecierzycy oraz sos jogurtowy z dodatkiem świeżej mięty, zapewniają lekkość daniu.
Sałatka z pieczonego bakłażana z sosem jogurtowym
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Pieczenie
30
min.Kalorie
110
kcalSałatka z pieczonego bakłażana i ciecierzycy, serwowana z orzeźwiającym dipem z jogurtu greckiego i listków świeżej mięty. Wyjątkowa i lekkostrawna sałatka.
Składniki:
2 bakłażany
2 czerwone cebule
1 puszka ciecierzycy
50 ml oleju rzepakowego
sól morska, pieprz czarny
kiełki lub liście młodej sałaty
1/2 owocu granatu
- DIP JOGURTOWY
200 ml jogurtu greckiego
10 listków świeżej mięty
1 łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokroić w większe plastry, około 3 cm szerokości. Czerwone cebule pokroić w cienkie okręgi. Umieścić oba składniki w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i czarnym pieprzem, podlać olejem.
- Umieścić w piekarniku na 30 minut, w tym czasie bakłażan wystarczająco zmięknie i straci niepożądaną goryczkę. Piec w temperaturze 180 stopni.
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy, wymieszać z upieczonymi plastrami bakłażana i cebulką. Udekorować pestkami granatu i kiełkami lub liśćmi młodej rukoli. Podawać z orzeźwiającym dipem jogurtowym.
- DIP JOGURTOWY
- Jogurt grecki wymieszać z przyprawami i poszatkowanymi liśćmi świeżej mięty. Sos najlepiej smakuje mocno schłodzony.