Przepis | Strona główna | Sałatki | Pieczony bakłażan z ciecierzycą i dipem
Pieczony bakłażan z ciecierzycą i dipem

Pieczony bakłażan z ciecierzycą i dipem

Sałatka z pieczonego bakłażana, pozbawionego wszelkiej goryczki podczas procesu pieczenia. Kulki ciecierzycy oraz sos jogurtowy z dodatkiem świeżej mięty, zapewniają lekkość daniu.

Sałatka z pieczonego bakłażana z sosem jogurtowym

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

110

kcal

Sałatka z pieczonego bakłażana i ciecierzycy, serwowana z orzeźwiającym dipem z jogurtu greckiego i listków świeżej mięty. Wyjątkowa i lekkostrawna sałatka.

Składniki:

  • 2 bakłażany

  • 2 czerwone cebule

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • sól morska, pieprz czarny

  • kiełki lub liście młodej sałaty

  • 1/2 owocu granatu

  • DIP JOGURTOWY
  • 200 ml jogurtu greckiego

  • 10 listków świeżej mięty

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana pokroić w większe plastry, około 3 cm szerokości. Czerwone cebule pokroić w cienkie okręgi. Umieścić oba składniki w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i czarnym pieprzem, podlać olejem.
  • Umieścić w piekarniku na 30 minut, w tym czasie bakłażan wystarczająco zmięknie i straci niepożądaną goryczkę. Piec w temperaturze 180 stopni.
  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy, wymieszać z upieczonymi plastrami bakłażana i cebulką. Udekorować pestkami granatu i kiełkami lub liśćmi młodej rukoli. Podawać z orzeźwiającym dipem jogurtowym.
  • DIP JOGURTOWY
  • Jogurt grecki wymieszać z przyprawami i poszatkowanymi liśćmi świeżej mięty. Sos najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*