Przepis | Strona główna | Sałatki | Pieczony bakłażan z ciecierzycą i dipem
Pieczony bakłażan z ciecierzycą i dipem

Pieczony bakłażan z ciecierzycą i dipem

Sałatka z pieczonego bakłażana, pozbawionego wszelkiej goryczki podczas procesu pieczenia. Kulki ciecierzycy oraz sos jogurtowy z dodatkiem świeżej mięty, zapewniają lekkość daniu.

Sałatka z pieczonego bakłażana z sosem jogurtowym

5 z 15 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

110

kcal

Sałatka z pieczonego bakłażana i ciecierzycy, serwowana z orzeźwiającym dipem z jogurtu greckiego i listków świeżej mięty. Wyjątkowa i lekkostrawna sałatka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 bakłażany

  • 2 2 czerwone cebule

  • 1 puszka 1 ciecierzycy

  • 50 ml 50 oleju rzepakowego

  • sól morska, pieprz czarny

  • kiełki lub liście młodej sałaty

  • 1/2 1/2 owocu granatu

  • DIP JOGURTOWY
  • 200 ml 200 jogurtu greckiego

  • 10 listków 10 świeżej mięty

  • 1 łyżka 1 słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki 1/3 pieprzu cayenne

  • 1/2 łyżeczki 1/2 soli


Sposób przygotowania:

  • Bakłażana pokroić w większe plastry, około 3 cm szerokości. Czerwone cebule pokroić w cienkie okręgi. Umieścić oba składniki w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i czarnym pieprzem, podlać olejem.
  • Umieścić w piekarniku na 30 minut, w tym czasie bakłażan wystarczająco zmięknie i straci niepożądaną goryczkę. Piec w temperaturze 180 stopni.
  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy, wymieszać z upieczonymi plastrami bakłażana i cebulką. Udekorować pestkami granatu i kiełkami lub liśćmi młodej rukoli. Podawać z orzeźwiającym dipem jogurtowym.
  • DIP JOGURTOWY
  • Jogurt grecki wymieszać z przyprawami i poszatkowanymi liśćmi świeżej mięty. Sos najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*