Cytryna

Cytryny tu gatunek. Roślin z rodziny rutowatych. Pochodzą z południowo-wschodnich Chin. Powstała ze skrzyżowania limy z cytronem. Charakteryzują się jajowatym kształtem, intensywnie żółtym kolorem i grubą,chropowata skórką. Kwaśny smak cytryny zawdzięczają kwasowi cytrynowemu, który jest naturalnym konserwantem i pozytywnie wpływa na zdrowie.

Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód i żelazo. Znane są przede wszystkim jako bogate źródło witaminy C i naturalny środek na wzmocnienie odporności. Łagodzą również przebieg sezonowych infekcji i pobudzają procesy trawienne. Cytryny oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają odchudzanie, poprawiają kondycję skóry, zwalczają procesy trawienne, wspierają funkcjonowanie wątroby, mają właściwości przeciwnowotworowe oraz wspomagają układ krążenia.

W kuchni dodajemy je do wszystkiego – herbaty, dresingów, marynat, deserów, drinków i wytrawnych dań. Znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Rozjaśniają płytki paznokciowe u osób starszych i palaczy albo można wykorzystać je w postaci dezodorantu, aby uzyskać działanie antybakteryjne, tonizujące i odświeżające.

Cytryna w kuchni: