Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Rabarbarowa lemoniada na orzeźwienie
Rabarbarowa lemoniada na orzeźwienie

Rabarbarowa lemoniada na orzeźwienie

Rabarbarowa lemoniada własnej produkcji. Kompot gotowany z łodyżek dojrzałego, czerwonego rabarbaru połączony z cytrynowym syropem cukrowym. Lemoniada o przepięknym intensywnie czerwono – różowym zabarwieniu, bez konserwantów i barwników. Napój nie jest zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. Smak słodyczy i kwaśnej cytryny z rabarbarem jest zrównoważony i bardzo odświeżający. To napój wprost stworzony na upały i lato.

Jeśli posiadasz w domu słój z kranikiem do serwowania lemoniady, koniecznie go wykorzystaj. W takim słoju lemoniada rabarbarowa będzie prezentowała się jeszcze bardziej efektownie. To rozwiązanie często wykorzystywane przez barmanów podczas wesel w stylu boho lub innych przyjęć w ogrodzie.

Rabarbarowa lemoniada z nutą cytryny

Rabarbarowa lemoniada z nutą cytryny

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NapójKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

110

kcal

Lemoniada rabarbarowa z cytrynową nutą i dużą ilością kruszonego lodu. Orzeźwiający rabarbarowy napój na upały domowej roboty.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 łodyg dojrzałego rabarbaru

  • 1,5 litra 1,5 wody do gotowania rabarbaru

  • kostki lodu

  • 1 1 cytryna

  • SYROP CUKROWY
  • 200 ml 200 wody

  • 200 g 200 zwykłego cukru

  • 2 2 cytryny

Sposób przygotowania:

  • Łodyżki rabarbaru bez ich obierania pokrój na mniejsze 2 – centymetrowe kawałki. Przełóż do garnka i zalej 1,5 litra chłodnej wody. Ustaw na palniku i od momentu zagotowania wody, gotuj przez 10 minut. Zaraz po ugotowaniu rabarbarowego kompotu nie przecedzaj go, tylko wraz z kawałkami łodyżek pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Po wystudzeniu kompotu, przecedź do przez drobne sitko lub gazę, pozbywając się jakichkolwiek farfocli. Klarowny kompot zapewni klarowną lemoniadę.
  • SYROP CUKROWY
  • W rondelku umieść wodę, cukier, skórkę otartą z 2 cytryn oraz sok z nich wyciśnięty. Ustaw na palniku i gotuj przez 20 minut. Podczas gotowania syropu cukrowego nie mieszaj go ani razu, by uniknąć nadmiernej karmelizacji.
  • Po tym czasie syrop zdejmij z palnika, pozostaw do schłodzenia. Przelej przez sitko pozbywając się grudek cytrynowej skórki.
  • Kompot rabarbarowy wymieszaj z klarownym syropem cukrowym. Przelej do dużego dzbanka, dodaj dużo kruszonego lodu i plasterki cytryny.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*