Czekolada mleczna

Czekolada mleczna jest jedną z najpopularniejszych i lubianych przez większość osób formą słodyczy. W swoim składzie zawiera kakao, mleko i proszek mleczny, natomiast zawartość kakao zwykle nie przekracza 50%. Jest produktem wysokokalorycznym, zawierającym duże ilości tłuszczu i węglowodanów.

W podstawowym składzie mlecznej czekolady znajduje się: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz spora ilość mleka. Ponadto znajdziemy substancje wzmacniające smak oraz wszelakiego rodzaju dodatki. Zawiera witaminy A i K, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor, potas i wapń. Jest również bogatym źródłem flawonoidów. Czekolada mleczna poprawia nastrój, likwiduje stres, korzystnie wpływa na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu. Może być spożywana bezpośrednio po otwarciu opakowania, jest świetnym dodatkiem do wielu deserów. Bardzo dobrze się rozpuszcza i stanowi często bazę płynnych deserów, polew, a także nadzienia do słodkich bułek czy pączków.

Zobacz także: