Jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na cynamonowe rollsy. Tym razem przyszła pora na rollsy czekoladowe. Zawinięte bułeczki z ciasta drożdżowego, nadziane gorzkim kakao, mleczną czekoladą i cynamonem. Słodkie bułeczki drożdżowe przypominające zawinięte ślimaki.
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls
12
rollsów30
min.20
min.220
kcalChocolate rolls – drożdżowe zawijasy z nadzieniem z kakao, mlecznej czekolady i cynamonu. Czekoladowe ślimaki z ciasta drożdżowego.
Składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE
120 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
30 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
70 g zwykłego cukru
100 g masła roztopionego, ostudzonego
2 jajka swojskie
1 żółtko jaja
- NADZIENIE CZEKOLADOWE
50 g miękkiego masła
2 łyżki gorzkiego kakao z wiatrakiem
1 łyżeczka mielonego cynamonu
5 łyżek cukru trzcinowego
1 tabliczka mlecznej czekolady Milka
- LUKIER
120 g cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Do dużego kubka z ciepłym mlekiem, dodaj pokruszone w palcach drożdże i 1 łyżkę cukru. Rozczyn wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, do uaktywnienia i zwiększenia objętości.
- Do misy przesiej przez sito pół kilograma mąki pszennej, dodaj cukier i wymieszaj. Stopniowo dodawaj aktywny drożdżowy zaczyn, 2 jajka + żółtko oraz płynne masło. Zagnieć przez 7 minut gładkie, elastyczne ciasto, które będzie z łatwością odchodziło od dłoni.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę, oprósz mąką, przykryj ścierką i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach około 35 x 45 cm. Posmaruj je po całej powierzchni miękkim masłem. Przez sitko oprósz gorzkim kakao, posyp cynamonem i cukrem trzcinowym. Mleczną czekoladę zetrzyj na tarce i wysyp na ciasto.
- Ciasto zwiń w rulon wzdłuż krótszego brzegu. Potnij na 10 – 12 roladek tej samej grubości. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając w lekkich odstępach. Okryj ścierką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Czekoladowe rollsy piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) przez 20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polej płynnym lukrem.