Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą - chocolate rolls

Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls

Jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na cynamonowe rollsy. Tym razem przyszła pora na rollsy czekoladowe. Zawinięte bułeczki z ciasta drożdżowego, nadziane gorzkim kakao, mleczną czekoladą i cynamonem. Słodkie bułeczki drożdżowe przypominające zawinięte ślimaki.

Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls

5 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Średnie
Ilość

12

rollsów
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Chocolate rolls – drożdżowe zawijasy z nadzieniem z kakao, mlecznej czekolady i cynamonu. Czekoladowe ślimaki z ciasta drożdżowego.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 120 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka

  • 30 g świeżych drożdży

  • 500 g mąki pszennej

  • 70 g zwykłego cukru

  • 100 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 2 jajka swojskie

  • 1 żółtko jaja

  • NADZIENIE CZEKOLADOWE
  • 50 g miękkiego masła

  • 2 łyżki gorzkiego kakao z wiatrakiem

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 5 łyżek cukru trzcinowego

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka

  • LUKIER
  • 120 g cukru pudru

  • 3 łyżki gorącej wody


Sposób przygotowania:

  • Do dużego kubka z ciepłym mlekiem, dodaj pokruszone w palcach drożdże i 1 łyżkę cukru. Rozczyn wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, do uaktywnienia i zwiększenia objętości.
  • Do misy przesiej przez sito pół kilograma mąki pszennej, dodaj cukier i wymieszaj. Stopniowo dodawaj aktywny drożdżowy zaczyn, 2 jajka + żółtko oraz płynne masło. Zagnieć przez 7 minut gładkie, elastyczne ciasto, które będzie z łatwością odchodziło od dłoni.
  • Wyrobione ciasto uformuj w kulę, oprósz mąką, przykryj ścierką i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach około 35 x 45 cm. Posmaruj je po całej powierzchni miękkim masłem. Przez sitko oprósz gorzkim kakao, posyp cynamonem i cukrem trzcinowym. Mleczną czekoladę zetrzyj na tarce i wysyp na ciasto.
  • Ciasto zwiń w rulon wzdłuż krótszego brzegu. Potnij na 10 – 12 roladek tej samej grubości. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając w lekkich odstępach. Okryj ścierką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  • Czekoladowe rollsy piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) przez 20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polej płynnym lukrem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*