Jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na cynamonowe rollsy. Tym razem przyszła pora na rollsy czekoladowe. Zawinięte bułeczki z ciasta drożdżowego, nadziane gorzkim kakao, mleczną czekoladą i cynamonem. Słodkie bułeczki drożdżowe przypominające zawinięte ślimaki.
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls
12
rollsów30
min.20
min.220
kcalChocolate rolls – drożdżowe zawijasy z nadzieniem z kakao, mlecznej czekolady i cynamonu. Czekoladowe ślimaki z ciasta drożdżowego.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE
120 ml 120 ciepłego (nie gorącego!) mleka
30 g 30 świeżych drożdży
500 g 500 mąki pszennej
70 g 70 zwykłego cukru
100 g 100 masła roztopionego, ostudzonego
2 2 jajka swojskie
1 1 żółtko jaja
- NADZIENIE CZEKOLADOWE
50 g 50 miękkiego masła
2 łyżki 2 gorzkiego kakao z wiatrakiem
1 łyżeczka 1 mielonego cynamonu
5 łyżek 5 cukru trzcinowego
1 tabliczka 1 mlecznej czekolady Milka
- LUKIER
120 g 120 cukru pudru
3 łyżki 3 gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Do dużego kubka z ciepłym mlekiem, dodaj pokruszone w palcach drożdże i 1 łyżkę cukru. Rozczyn wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, do uaktywnienia i zwiększenia objętości.
- Do misy przesiej przez sito pół kilograma mąki pszennej, dodaj cukier i wymieszaj. Stopniowo dodawaj aktywny drożdżowy zaczyn, 2 jajka + żółtko oraz płynne masło. Zagnieć przez 7 minut gładkie, elastyczne ciasto, które będzie z łatwością odchodziło od dłoni.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę, oprósz mąką, przykryj ścierką i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach około 35 x 45 cm. Posmaruj je po całej powierzchni miękkim masłem. Przez sitko oprósz gorzkim kakao, posyp cynamonem i cukrem trzcinowym. Mleczną czekoladę zetrzyj na tarce i wysyp na ciasto.
- Ciasto zwiń w rulon wzdłuż krótszego brzegu. Potnij na 10 – 12 roladek tej samej grubości. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając w lekkich odstępach. Okryj ścierką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Czekoladowe rollsy piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) przez 20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polej płynnym lukrem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pierogi czekoladoweCzekoladowo orzechowe babeczki z nutellą
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe
Bułeczki cynamonowe – cinnamon rolls
Ciasto dla alergika bez mleka krowiego, masła i jajek