Drożdżowe ślimaczki z czekoladą - chocolate rolls

Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls

Jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na cynamonowe rollsy. Tym razem przyszła pora na rollsy czekoladowe. Zawinięte bułeczki z ciasta drożdżowego, nadziane gorzkim kakao, mleczną czekoladą i cynamonem. Słodkie bułeczki drożdżowe przypominające zawinięte ślimaki.

Drożdżowe ślimaczki z czekoladą - chocolate rolls

Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls

5 z 17 głosów
Danie: WypiekiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Średnie
Ilość

12

rollsów
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Chocolate rolls – drożdżowe zawijasy z nadzieniem z kakao, mlecznej czekolady i cynamonu. Czekoladowe ślimaki z ciasta drożdżowego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 120 ml 120 ciepłego (nie gorącego!) mleka

  • 30 g 30 świeżych drożdży

  • 500 g 500 mąki pszennej

  • 70 g 70 zwykłego cukru

  • 100 g 100 masła roztopionego, ostudzonego

  • 2 2 jajka swojskie

  • 1 1 żółtko jaja

  • NADZIENIE CZEKOLADOWE
  • 50 g 50 miękkiego masła

  • 2 łyżki 2 gorzkiego kakao z wiatrakiem

  • 1 łyżeczka 1 mielonego cynamonu

  • 5 łyżek 5 cukru trzcinowego

  • 1 tabliczka 1 mlecznej czekolady Milka

  • LUKIER
  • 120 g 120 cukru pudru

  • 3 łyżki 3 gorącej wody

Sposób przygotowania:

  • Do dużego kubka z ciepłym mlekiem, dodaj pokruszone w palcach drożdże i 1 łyżkę cukru. Rozczyn wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, do uaktywnienia i zwiększenia objętości.
  • Do misy przesiej przez sito pół kilograma mąki pszennej, dodaj cukier i wymieszaj. Stopniowo dodawaj aktywny drożdżowy zaczyn, 2 jajka + żółtko oraz płynne masło. Zagnieć przez 7 minut gładkie, elastyczne ciasto, które będzie z łatwością odchodziło od dłoni.
  • Wyrobione ciasto uformuj w kulę, oprósz mąką, przykryj ścierką i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach około 35 x 45 cm. Posmaruj je po całej powierzchni miękkim masłem. Przez sitko oprósz gorzkim kakao, posyp cynamonem i cukrem trzcinowym. Mleczną czekoladę zetrzyj na tarce i wysyp na ciasto.
  • Ciasto zwiń w rulon wzdłuż krótszego brzegu. Potnij na 10 – 12 roladek tej samej grubości. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając w lekkich odstępach. Okryj ścierką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  • Czekoladowe rollsy piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) przez 20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polej płynnym lukrem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*