Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami
Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami

Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami

Pierniczkowo – kakaowe świąteczne babeczki oblane mleczną czekoladą Milka i posypane kawałkami orzechów. Grudniowy wypiek pachnący korzenną przyprawą i gorzkim kakao, wymarzony wypiek w okresie przedświątecznych przygotowań.

Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

180

kcal

Świąteczne piernikowe babeczki oblane mleczną czekoladą z zatopionymi orzechami włoskimi. Korzenne muffinki czekoladowe.

Składniki:

  • BABECZKI PIERNIKOWE
  • 300 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g drobnego cukru do wypieków

  • 3 łyżki gorzkiego kakao

  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 250 ml mleka

  • kilka kropli olejku waniliowego naturalnego

  • 2 jajka z wolnego wybiegu

  • 70 ml oleju rzepakowego

  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka

  • 30 ml śmietanki kremówki

  • orzeszki włoskie

Sposób przygotowania:

  • KORZENNE BABECZKI
  • Do misy wbij jajka, wsyp cukier, po czym ucieraj do rozpuszczenia kryształków cukru. Wlej pozostałe mokre składniki: mleko, olej i olejek waniliowy i zmiksuj do połączenia.
  • Suche składniki (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, gorzkie kakao, przyprawę piernikową) przesiej przez sito wprost do misy. Ponownie zmiksuj ujednolicając masę.
  • Ciasto przełóż łyżką do silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w blasze do pieczenia muffinek. Babeczki urosną podczas pieczenie, dlatego surowe ciasto powinno sięgać nie wyżej niż 3/4 wysokości foremek.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na maksymalnie 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • Tabliczkę mlecznej czekolady połam na pojedyncze kostki i przełóż do miseczki, dolej śmietankę kremówkę. Miskę ułóż w kąpieli wodnej i mieszaj aż powstanie czekoladowo – śmietankowy sos.
  • Czekoladą oblej jeszcze ciepłe babeczki, wierzch obsyp orzechami włoskimi. Odstaw do zastygnięcia polewy.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image