Pierniczkowo – kakaowe świąteczne babeczki oblane mleczną czekoladą Milka i posypane kawałkami orzechów. Grudniowy wypiek pachnący korzenną przyprawą i gorzkim kakao, wymarzony wypiek w okresie przedświątecznych przygotowań.
Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami
12
sztuk10
min.20
min.180
kcalŚwiąteczne piernikowe babeczki oblane mleczną czekoladą z zatopionymi orzechami włoskimi. Korzenne muffinki czekoladowe.
Składniki:
- BABECZKI PIERNIKOWE
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
250 ml mleka
kilka kropli olejku waniliowego naturalnego
2 jajka z wolnego wybiegu
70 ml oleju rzepakowego
- POLEWA CZEKOLADOWA
1 tabliczka mlecznej czekolady Milka
30 ml śmietanki kremówki
orzeszki włoskie
Sposób przygotowania:
- KORZENNE BABECZKI
- Do misy wbij jajka, wsyp cukier, po czym ucieraj do rozpuszczenia kryształków cukru. Wlej pozostałe mokre składniki: mleko, olej i olejek waniliowy i zmiksuj do połączenia.
- Suche składniki (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, gorzkie kakao, przyprawę piernikową) przesiej przez sito wprost do misy. Ponownie zmiksuj ujednolicając masę.
- Ciasto przełóż łyżką do silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w blasze do pieczenia muffinek. Babeczki urosną podczas pieczenie, dlatego surowe ciasto powinno sięgać nie wyżej niż 3/4 wysokości foremek.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na maksymalnie 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
- POLEWA CZEKOLADOWA
- Tabliczkę mlecznej czekolady połam na pojedyncze kostki i przełóż do miseczki, dolej śmietankę kremówkę. Miskę ułóż w kąpieli wodnej i mieszaj aż powstanie czekoladowo – śmietankowy sos.
- Czekoladą oblej jeszcze ciepłe babeczki, wierzch obsyp orzechami włoskimi. Odstaw do zastygnięcia polewy.
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto