Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami
Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami

Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami

Pierniczkowo – kakaowe świąteczne babeczki oblane mleczną czekoladą Milka i posypane kawałkami orzechów. Grudniowy wypiek pachnący korzenną przyprawą i gorzkim kakao, wymarzony wypiek w okresie przedświątecznych przygotowań.

Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami

Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami

4 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

180

kcal

Świąteczne piernikowe babeczki oblane mleczną czekoladą z zatopionymi orzechami włoskimi. Korzenne muffinki czekoladowe.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BABECZKI PIERNIKOWE
  • 300 g 300 mąki pszennej

  • 2 łyżeczki 2 proszku do pieczenia

  • 100 g 100 drobnego cukru do wypieków

  • 3 łyżki 3 gorzkiego kakao

  • 3 łyżeczki 3 przyprawy do piernika

  • 250 ml 250 mleka

  • kilka kropli kilka olejku waniliowego naturalnego

  • 2 2 jajka z wolnego wybiegu

  • 70 ml 70 oleju rzepakowego

  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 1 tabliczka 1 mlecznej czekolady Milka

  • 30 ml 30 śmietanki kremówki

  • orzeszki włoskie


Sposób przygotowania:

  • KORZENNE BABECZKI
  • Do misy wbij jajka, wsyp cukier, po czym ucieraj do rozpuszczenia kryształków cukru. Wlej pozostałe mokre składniki: mleko, olej i olejek waniliowy i zmiksuj do połączenia.
  • Suche składniki (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, gorzkie kakao, przyprawę piernikową) przesiej przez sito wprost do misy. Ponownie zmiksuj ujednolicając masę.
  • Ciasto przełóż łyżką do silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w blasze do pieczenia muffinek. Babeczki urosną podczas pieczenie, dlatego surowe ciasto powinno sięgać nie wyżej niż 3/4 wysokości foremek.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na maksymalnie 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • Tabliczkę mlecznej czekolady połam na pojedyncze kostki i przełóż do miseczki, dolej śmietankę kremówkę. Miskę ułóż w kąpieli wodnej i mieszaj aż powstanie czekoladowo – śmietankowy sos.
  • Czekoladą oblej jeszcze ciepłe babeczki, wierzch obsyp orzechami włoskimi. Odstaw do zastygnięcia polewy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*