Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia

Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia

Kultowe ciasto bez pieczenia, tak smaczne i wciągające jak słynne ciasto 3 BIT. Ciasto na herbatnikach z różnymi rodzajami czekolad, śmietanką i mascarpone i oczywiście królową przepisu – pszenicą ekspandowaną w miodzie. Inspirowane pysznym batonikiem Kinder Country. Charakterystyczny smak Kinder Country pochodzi głównie od mlecznej czekolady oraz chrupiących płatków ryżowych czy też innej posypki znajdujących się na zewnątrz ciasta. To pyszna słodka przekąska, która jest popularna w wielu krajach i ceniona za swoje wyjątkowe połączenie tekstur i smaków.

Kinder Country ciasto inspirowane batonikiem Kinder

4.6 z 112 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

295

kcal

Ciasto bez pieczenia Kinder Country, deser inspirowany znanym batonikiem z preparowaną pszenicą. Czytasz przepis na własną odpowiedzialność.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g maślanych herbatników Leibniz

  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 250 g mascarpone

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark

  • 2 tabliczki białej czekolady Milka

  • 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub pszenicy ekspandowanej w miodzie


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj formę o wymiarach 25 x 20 centymetrów, jej spód wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blaszki ułóż połowę podanych w przepisie herbatników maślanych.
  • Tabliczki białej czekolady połam na mniejsze kostki, po czym upłynnij ją rozpuszczając w kąpieli wodnej. Proponuję zatkać odpływ zlewozmywaka, wlać do niego wrzątek prosto z czajnika i do wrzącej wody włożyć miseczki z połamanymi tabliczkami czekolad. Po 10 minutach rozpuszczą się całkowicie, a na pewno nie zetną ani nie przypalą.
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki oraz serek mascarpone ubij na sztywną pianę (jeśli nie masz miksera o wysokiej mocy, musisz ubić najpierw śmietankę na sztywno i do ubitej kremówki stopniowo dodawać mascarpone albo ubić je osobno i później połączyć ze sobą). Do puszysto ubitych składników wlej stopniowo roztopioną białą czekoladę (czekolada musi być wystudzona, ale płynna) i zmiksuj do połączenia. Po tym wsyp do masy 2,5 szklanki płatków z pszenicy ekspandowanej i wymieszaj szpatułką. Masę wyłóż na herbatnikowy spód, przykryj pozostałą ilością herbatników.
  • Mleczną i gorzką czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostałą ilość słodkiej śmietanki kremówki ubij na sztywno, pod koniec dodaj płynną czekoladę i wymieszaj do połączenia. Czekoladą ciemną masę wyłóż jako kolejną warstwę ciasta.
  • Wierzch obsyp dekoracyjnie resztą płatków Nestle Kangus. Wstaw do schłodzenia i stężenia w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Koniecznie przechowuj w chłodzie lodówki.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Ciasto Kinder Country – ciekawostki

Kinder Country to pyszne ciasto, które jest produkowane przez znaną markę Kinder. Oto kilka ciekawostek na temat tego deseru. Kinder Country jest inspirowane popularnym batonem o tej samej nazwie, który jest dostępny w wielu krajach. Ciasto zostało stworzone, aby przekształcić smak tego batona w formę deseru. Charakterystyczną cechą Kinder Country jest obecność dwóch zewnętrznych warstw mlecznej czekolady, które nadają mu bogaty smak i chrupkość.

Wnętrze ciasta skrywa delikatne, kremowe nadzienie oraz chrupiące płatki ryżowe, co tworzy interesującą i zróżnicowaną teksturę. Ciasto Kinder Country jest często dostępne w postaci porcjonowanych batoników lub w większych opakowaniach, co sprawia, że jest wygodne do podzielania się lub spożywania w dowolnym miejscu. To deser, który cieszy się popularnością wśród miłośników słodkości, zwłaszcza tych, którzy lubią połączenie mlecznej czekolady z chrupiącymi dodatkami.

12 komentarzy

  1. Kulinarny

    Jak do ubitej i zimnej śmietanki doda się ciepłą,rozpuszczoną czekoladę i zmiksuje (tak jest w tym przepisie) to się zważy. Trzeba ją wolno wlewać i delikatnie wymieszać! Niestety dla kulinarnego laika jest to istotne.

  2. Ciasto do śmieci. Gdy dodacie rozpuszczoną czekoladę (w kompieli wodnej) do masa śmietanowej to po chwili się zważa i robi się płynna. Nie polecam.

    • Kurczaki, nie wiem jaki mógł być powód. Tyle razy robiliśmy i znajomi też, nie spotkaliśmy się jednak z tym, żeby śmietana się zważyła. Czy na pewno ze śmietaną wszystko było OK?

  3. Karolina

    Zrobiłam i jest pyszne 😋😋

  4. Genialne. Chyba będzie moim ulubionym. Posypuję je czasami kokosem. Mało pasuje ale uwielbiam kokos

  5. Czy czekolada miala musi byc zimna?

    • Nie podgrzewamy czekolady do wysokiej temperatury, bo się zetnie. Roztapiamy delikatnie w kąpieli wodnej i od razu wlewamy do ubitej śmietanki – inaczej się zestali, a musi był płynna.

  6. Kurcze u mnie coś nie tak z tą białą warstwą, a robilam juz 2 razy. Jakby się “zważała”…

  7. pół litra śmietanki na druga warstwę🤔🤔🤔??

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*