Kultowe ciasto bez pieczenia, tak smaczne i wciągające jak słynne ciasto 3 BIT. Ciasto na herbatnikach z różnymi rodzajami czekolad, śmietanką i mascarpone i oczywiście królową przepisu – pszenicą ekspandowaną w miodzie. Inspirowane pysznym batonikiem Kinder Country.
Kinder Country ciasto inspirowane batonikiem Kinder
12
porcje20
min.2
godz.300
kcalCiasto bez pieczenia Kinder Country, deser inspirowany znanym batonikiem z preparowaną pszenicą. Czytasz przepis na własną odpowiedzialność.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
200 g 200 maślanych herbatników Leibniz
400 ml 400 schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
250 g 250 mascarpone
1 tabliczka 1 mlecznej czekolady Milka
1 tabliczka 1 gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark
2 tabliczki 2 białej czekolady Milka
3 szklanki 3 płatków Nestle Kangus lub pszenicy ekspandowanej w miodzie
Sposób przygotowania:
- Przygotuj formę o wymiarach 25 x 20 centymetrów, jej spód wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blaszki ułóż połowę podanych w przepisie herbatników maślanych.
- Tabliczki białej czekolady połam na mniejsze kostki, po czym upłynnij ją rozpuszczając w kąpieli wodnej. Proponuję zatkać odpływ zlewozmywaka, wlać do niego wrzątek prosto z czajnika i do wrzącej wody włożyć miseczki z połamanymi tabliczkami czekolad. Po 10 minutach rozpuszczą się całkowicie, a na pewno nie zetną ani nie przypalą.
- 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki oraz serek mascarpone ubij na sztywną pianę (jeśli nie masz miksera o wysokiej mocy, musisz ubić najpierw śmietankę na sztywno i do ubitej kremówki stopniowo dodawać mascarpone albo ubić je osobno i później połączyć ze sobą). Do puszysto ubitych składników wlej roztopioną białą czekoladę i zmiksuj do połączenia. Po tym wsyp do masy 2,5 szklanki płatków z pszenicy ekspandowanej i wymieszaj szpatułką. Masę wyłóż na herbatnikowy spód, przykryj pozostałą ilością herbatników.
- Mleczną i gorzką czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostałą ilość słodkiej śmietanki kremówki ubij na sztywno, pod koniec dodaj płynną czekoladę i wymieszaj do połączenia. Czekoladą ciemną masę wyłóż jako kolejną warstwę ciasta.
- Wierzch obsyp dekoracyjnie resztą płatków Nestle Kangus. Wstaw do schłodzenia i stężenia w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Koniecznie przechowuj w chłodzie lodówki.
Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:
Uwagi:
- Lubisz Kinderki? Wypróbuj także przepis na Likier Kinderki z Kinder Chocolate
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Likier Kinderki z Kinder ChocolateCiasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Ciasto z pralinkami Ferrero Rocher
Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia
Ciasto Snickers bez pieczenia
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Jak do ubitej i zimnej śmietanki doda się ciepłą,rozpuszczoną czekoladę i zmiksuje (tak jest w tym przepisie) to się zważy. Trzeba ją wolno wlewać i delikatnie wymieszać! Niestety dla kulinarnego laika jest to istotne.
Ciasto do śmieci. Gdy dodacie rozpuszczoną czekoladę (w kompieli wodnej) do masa śmietanowej to po chwili się zważa i robi się płynna. Nie polecam.
Kurczaki, nie wiem jaki mógł być powód. Tyle razy robiliśmy i znajomi też, nie spotkaliśmy się jednak z tym, żeby śmietana się zważyła. Czy na pewno ze śmietaną wszystko było OK?
Zrobiłam i jest pyszne 😋😋
Genialne. Chyba będzie moim ulubionym. Posypuję je czasami kokosem. Mało pasuje ale uwielbiam kokos
Czy czekolada miala musi byc zimna?
Nie podgrzewamy czekolady do wysokiej temperatury, bo się zetnie. Roztapiamy delikatnie w kąpieli wodnej i od razu wlewamy do ubitej śmietanki – inaczej się zestali, a musi był płynna.
Kurcze u mnie coś nie tak z tą białą warstwą, a robilam juz 2 razy. Jakby się “zważała”…
pół litra śmietanki na druga warstwę🤔🤔🤔??
W przepisie jest 400ml śmietany z czego 200ml do białej warstwy (krok 3) a 200ml do warstwy czekoladowej (krok 4)