Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia
Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia

Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia

Kultowe ciasto bez pieczenia, tak smaczne i wciągające jak słynne ciasto 3 BIT. Ciasto na herbatnikach z różnymi rodzajami czekolad, śmietanką i mascarpone i oczywiście królową przepisu – pszenicą ekspandowaną w miodzie. Inspirowane pysznym batonikiem Kinder Country.

Kinder Country ciasto inspirowane batonikiem Kinder

4 z 102 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

300

kcal

Ciasto bez pieczenia Kinder Country, deser inspirowany znanym batonikiem z preparowaną pszenicą. Czytasz przepis na własną odpowiedzialność.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 maślanych herbatników Leibniz

  • 400 ml 400 schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 250 g 250 mascarpone

  • 1 tabliczka 1 mlecznej czekolady Milka

  • 1 tabliczka 1 gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark

  • 2 tabliczki 2 białej czekolady Milka

  • 3 szklanki 3 płatków Nestle Kangus lub pszenicy ekspandowanej w miodzie


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj formę o wymiarach 25 x 20 centymetrów, jej spód wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blaszki ułóż połowę podanych w przepisie herbatników maślanych.
  • Tabliczki białej czekolady połam na mniejsze kostki, po czym upłynnij ją rozpuszczając w kąpieli wodnej. Proponuję zatkać odpływ zlewozmywaka, wlać do niego wrzątek prosto z czajnika i do wrzącej wody włożyć miseczki z połamanymi tabliczkami czekolad. Po 10 minutach rozpuszczą się całkowicie, a na pewno nie zetną ani nie przypalą.
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki oraz serek mascarpone ubij na sztywną pianę (jeśli nie masz miksera o wysokiej mocy, musisz ubić najpierw śmietankę na sztywno i do ubitej kremówki stopniowo dodawać mascarpone albo ubić je osobno i później połączyć ze sobą). Do puszysto ubitych składników wlej roztopioną białą czekoladę i zmiksuj do połączenia. Po tym wsyp do masy 2,5 szklanki płatków z pszenicy ekspandowanej i wymieszaj szpatułką. Masę wyłóż na herbatnikowy spód, przykryj pozostałą ilością herbatników.
  • Mleczną i gorzką czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostałą ilość słodkiej śmietanki kremówki ubij na sztywno, pod koniec dodaj płynną czekoladę i wymieszaj do połączenia. Czekoladą ciemną masę wyłóż jako kolejną warstwę ciasta.
  • Wierzch obsyp dekoracyjnie resztą płatków Nestle Kangus. Wstaw do schłodzenia i stężenia w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Koniecznie przechowuj w chłodzie lodówki.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

10 komentarzy

  1. Kulinarny

    Jak do ubitej i zimnej śmietanki doda się ciepłą,rozpuszczoną czekoladę i zmiksuje (tak jest w tym przepisie) to się zważy. Trzeba ją wolno wlewać i delikatnie wymieszać! Niestety dla kulinarnego laika jest to istotne.

  2. Ciasto do śmieci. Gdy dodacie rozpuszczoną czekoladę (w kompieli wodnej) do masa śmietanowej to po chwili się zważa i robi się płynna. Nie polecam.

    • Kurczaki, nie wiem jaki mógł być powód. Tyle razy robiliśmy i znajomi też, nie spotkaliśmy się jednak z tym, żeby śmietana się zważyła. Czy na pewno ze śmietaną wszystko było OK?

  3. Karolina

    Zrobiłam i jest pyszne 😋😋

  4. Genialne. Chyba będzie moim ulubionym. Posypuję je czasami kokosem. Mało pasuje ale uwielbiam kokos

  5. Czy czekolada miala musi byc zimna?

    • Nie podgrzewamy czekolady do wysokiej temperatury, bo się zetnie. Roztapiamy delikatnie w kąpieli wodnej i od razu wlewamy do ubitej śmietanki – inaczej się zestali, a musi był płynna.

  6. Kurcze u mnie coś nie tak z tą białą warstwą, a robilam juz 2 razy. Jakby się “zważała”…

  7. pół litra śmietanki na druga warstwę🤔🤔🤔??

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*