Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia
Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia

Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia

Kultowe ciasto bez pieczenia, tak smaczne i wciągające jak słynne ciasto 3 BIT. Ciasto na herbatnikach z różnymi rodzajami czekolad, śmietanką i mascarpone i oczywiście królową przepisu – pszenicą ekspandowaną w miodzie. Inspirowane pysznym batonikiem Kinder Country.

Kinder Country ciasto inspirowane batonikiem Kinder

5 od 2 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

300

kcal

Ciasto bez pieczenia Kinder Country, deser inspirowany znanym batonikiem z preparowaną pszenicą. Czytasz przepis na własną odpowiedzialność.

Składniki:

  • 200 g maślanych herbatników Leibniz

  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 250 g mascarpone

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark

  • 2 tabliczki białej czekolady Milka

  • 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub pszenicy ekspandowanej w miodzie


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj formę o wymiarach 25 x 20 centymetrów, jej spód wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blaszki ułóż połowę podanych w przepisie herbatników maślanych.
  • Tabliczki białej czekolady połam na mniejsze kostki, po czym upłynnij ją rozpuszczając w kąpieli wodnej. Proponuję zatkać odpływ zlewozmywaka, wlać do niego wrzątek prosto z czajnika i do wrzącej wody włożyć miseczki z połamanymi tabliczkami czekolad. Po 10 minutach rozpuszczą się całkowicie, a na pewno nie zetną ani nie przypalą.
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki oraz serek mascarpone ubij na sztywną pianę (jeśli nie masz miksera o wysokiej mocy, musisz ubić najpierw śmietankę na sztywno i do ubitej kremówki stopniowo dodawać mascarpone albo ubić je osobno i później połączyć ze sobą). Do puszysto ubitych składników wlej roztopioną białą czekoladę i zmiksuj do połączenia. Po tym wsyp do masy 2,5 szklanki płatków z pszenicy ekspandowanej i wymieszaj szpatułką. Masę wyłóż na herbatnikowy spód, przykryj pozostałą ilością herbatników.
  • Mleczną i gorzką czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostałą ilość słodkiej śmietanki kremówki ubij na sztywno, pod koniec dodaj płynną czekoladę i wymieszaj do połączenia. Czekoladą ciemną masę wyłóż jako kolejną warstwę ciasta.
  • Wierzch obsyp dekoracyjnie resztą płatków Nestle Kangus. Wstaw do schłodzenia i stężenia w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Koniecznie przechowuj w chłodzie lodówki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*