Kultowe ciasto bez pieczenia, tak smaczne i wciągające jak słynne ciasto 3 BIT. Ciasto na herbatnikach z czekoladą, śmietanką i mascarpone i oczywiście królową przepisu – pszenicą ekspandowaną w miodzie. Inspirowane pysznym batonikiem Kinder Country.
Kinder Country ciasto inspirowane batonikiem Kinder
Porcje
12
porcjePrzygotowanie
20
min.Chłodzenie
2
godz.Kalorie
300
kcalCiasto bez pieczenia Kinder Country, deser inspirowany znanym batonikiem z preparowaną pszenicą. Czytasz przepis na własną odpowiedzialność.
Składniki:
200 g maślanych herbatników Leibniz
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
250 g mascarpone
1 tabliczka mlecznej czekolady Milka
1 tabliczka gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark
1 tabliczka białej czekolady Milka
3 szklanki płatków Nestle Kangus lub pszenicy ekspandowanej w miodzie
Sposób przygotowania:
- Przygotuj formę o wymiarach 25 x 20 centymetrów, jej spód wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blaszki ułóż połowę podanych w przepisie herbatników maślanych.
- Tabliczkę białej czekolady połam na mniejsze kostki, po czym upłynnij ją rozpuszczając w kąpieli wodnej.
- 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki oraz serek mascarpone ubij na sztywną pianę (jeśli nie masz miksera o wysokiej mocy, musisz ubić je osobno i później połączyć ze sobą). Do puszysto ubitych składników wlej roztopioną białą czekoladę i zmiksuj do połączenia. Po tym wsyp do masy 2,5 szklanki płatków z pszenicy ekspandowanej i wymieszaj szpatułką. Masę wyłóż na herbatnikowy spód, przykryj pozostałą ilością herbatników.
- Mleczną i gorzką czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostałą ilość słodkiej śmietanki kremówki ubij na sztywno, pod koniec dodaj płynną mleczną czekoladę i wymieszaj do połączenia. Czekoladą ciemną masę wyłóż jako kolejną warstwę ciasta.
- Wierzch obsyp dekoracyjnie resztą płatków Nestle Kangus. Wstaw do schłodzenia i stężenia w lodówce na co najmniej 1 godzinę.