Dorsz

Dorsz to drapieżna ryba morska, największy z przedstawicieli rodziny dorszowatych. Gatunek wędrowny występujący w północnej części Oceanu Atlantyckiego i w morzach północnej Europy. Jest lekkostrawny, zdrowy i niskokaloryczny- 100 g dostarcza 78 kcal.

Mięso dorsza ma białą barwę, mało ości, delikatny rybny zapach i jest chude. Zawiera tłuszcz, bardzo niewiele cholesterolu i łatwo przyswajalnego białka. Jest bogate głównie w witaminę A i D3, witaminy grupy B, szczególnie wysoka zawartość witaminy B12. Dostarcza także sporo minerałów takich jak: fosfor, magnez i selen. Kwasy omega-3 mają ochronne działanie na serce i naczynia krwionośne, ponadto działają przeciwzapalnie. Dorsz zwiększa odporność organizmu, odpowiada za prawidłową pracę mięśni i reguluje gospodarkę mineralną.

Polecany jest dla osób: na diecie redukcyjnej, przyjmujących leki przeczyszczające, moczopędne, obniżających ciśnienie krwi, zmagających się z biegunkami czy wymiotami. Rybę tą najlepiej przygotowywać na parze lub piec w piekarniku, ponieważ zachowuje wtedy wszystkie swoje wartości odżywcze. Można przygotować na jej bazie przepyszną zupę rybną.

Dania z dorszem: