Gorzka czekolada

Gorzka czekolada swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99% kakaowego ziarna. Czekolada, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna i tak gorzka, że trzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Koneserzy są jednak zdania, że nie ma od niej lepszej na świecie.

Dobrej jakości gorzka czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Kiedy dzielimy ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Zawiera teobrominę, flawonoidy, polifenole, węglowodany, witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz magnez, potas i żelazo. Czekolada gorzka poprawia koncentrację i pamięć, dodaje energii, zapobiega miażdżycy i zakrzepom, pomaga w łagodzeniu infekcji dróg moczowych, wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, pobudza pracę nerek, łagodzi kaszel, minimalizuje ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz podnosi odporność organizmu.

Choć jest zdrowa to nadal jest zaliczana do słodyczy i cechuje się dość wysoką kalorycznością. Nie należy podawać jej dzieciom ze względu na jej właściwości pobudzające.

Musisz wypróbować: