Goździki to to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego – wiecznie zielonego drzewa, które pochodzi z Azji. Mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący i ostry, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach.
Zawierają witaminy C, K, D, witaminy z grupy B, beta-karoten l, błonnik oraz mangan, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, selen i cynk. Mają właściwości znieczulające, działają kojąco na migreny, łagodzą ból gardła i kaszel, pomagają w pozbyciu się infekcji, regulują poziom cholesterolu, pomagają obniżyć poziom glukozy, przyspieszają procesy trawienne, zapobiegają powstawaniu wrzodów, wzmacniają kości, pomagają pozbyć się nieświeżego oddechu oraz działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Całe goździki można dodawać do kompotów, herbaty, grzańców i potraw mięsnych z dziczyzny, wieprzowiny oraz baraniny.
W formie mielonej możemy nimi też zaostrzyć smak grzybów, bulionów, sosów i farszu do pasztecików. Mielone goździki są obowiązkowym składnikiem mieszanki korzennej, używanej do świątecznych wypieków. Z goździków jako składnika dodatkowego lub samodzielnie można też zrobić mocne, rozgrzewające nalewki i likiery.