Groch jasiek serwowany w głębokim talerzu w formie zupy, podany wraz z kompotem z suszu. Jedni nienawidzą, inni z niecierpliwością i tęsknotą wyczekują cały rok na świąteczną degustację. Fasola piękny jaś pływająca w chłodnym kompocie z suszonych owoców dla mnie osobiście jest namiastką wigilijnej tradycji. W moim domu rodzinnym od zawsze była serwowana jajko jedna z potraw na świątecznym bożonarodzeniowym stole. Jako dziecko nie przepadałam za smakiem zimnej kompotowej zupy, jak większość domowników wraz z wiekiem doceniłam jej wyjątkowy smak.
Kompot z suszu gotujemy z suszonych (nie wędzonych) owoców. Suszone śliwki, jabłka, gruszki, morele i rodzynki gotowane z dodatkiem kory cynamonu i goździków. Wystudzony kompot, wręcz chłodny smakuje najlepiej.
Jako dziecko nie znosiłam tego kompotu, teraz czekam cały rok z niecierpliwością