Przepis | Strona główna | Zupy | Wigilijny kompot z suszonych owoców z fasolą
Wigilijny kompot z suszonych owoców z fasolą

Wigilijny kompot z suszonych owoców z fasolą

Groch jasiek serwowany w głębokim talerzu w formie zupy, podany wraz z kompotem z suszu. Jedni nienawidzą, inni z niecierpliwością i tęsknotą wyczekują cały rok na świąteczną degustację. Fasola piękny jaś pływająca w chłodnym kompocie z suszonych owoców dla mnie osobiście jest namiastką wigilijnej tradycji. W moim domu rodzinnym od zawsze była serwowana jajko jedna z potraw na świątecznym bożonarodzeniowym stole. Jako dziecko nie przepadałam za smakiem zimnej kompotowej zupy, jak większość domowników wraz z wiekiem doceniłam jej wyjątkowy smak.

Kompot z suszu gotujemy z suszonych (nie wędzonych) owoców. Suszone śliwki, jabłka, gruszki, morele i rodzynki gotowane z dodatkiem kory cynamonu i goździków. Wystudzony kompot, wręcz chłodny smakuje najlepiej.

Świąteczna zupa – groch jasiek z kompotem z suszu

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: KompotKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

dzban
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

100

kcal

Groch piękny jaś serwowany z chłodnym kompotem z suszu. Tradycyjna wigilijna potrawa serwowana w formie zupy w głębokim talerzu.

Składniki:

  • KOMPOT Z SUSZU OWOCOWEGO
  • 300 g suszonych jabłek

  • 200 g suszonych śliwek

  • 200 g suszonych gruszek

  • 100 g suszonej moreli

  • garść rodzynek sułtańskich

  • 3 litry chłodnej wody

  • 1 jabłko

  • 100 g cukru trzcinowego (lub więcej wedle uznania)

  • 1 łyżka miodu naturalnego

  • 3 goździki

  • 1 laska cynamonu

  • GROCH JASIEK
  • 500 g fasoli piękny jaś

  • chłodna woda

  • 1 łyżka soli


Sposób przygotowania:

  • KOMPOT Z SUSZU
  • Wszystkie suszone owoce zalej w dużym garze potrzebną ilością wody. Odstaw na 30 minut do napęcznienia owoców. Użyj do tego celu odpowiednio większego garnka, owoce napęcznieją podczas namaczania.
  • Po tym czasie do garnka dodaj 1 pokrojone jabłko wraz ze skórką, goździki, cynamon oraz oba słodzidła. Zagotuj i od momentu zawrzenia gotuj przez 10 minut.
  • Zdejmij z palnika, pozostaw bez przykrywki na 3 godziny do schłodzenia i przejścia smaków, na tym etapie bez odcedzania kompotu z suszu.
  • Ostudzony i schłodzony kompot przelej przez sitko wprost do dzbanka. Do środka możesz wrzucić kilka owoców w ramach apetycznej dekoracji. Kompot z suszu najlepiej smakuje na zimno.
  • GROCH JASIEK
  • Fasolę odmiany Piękny Jaś opłucz na durszlaku pod bieżącą wodą. Przełóż do gara, zalej chłodną wodą do przykrycia i pozostaw na całą noc – najlepiej na 10 godzin. Fasoli nie należy namaczać dłużej, gdyż po tym czasie rozpoczynają się procesy fermentacyjne.
  • Zlej wodę z namaczania i wlej świeżą. Groch jasiek gotuj przez około 70 minut, do miękkości. Najlepiej sprawdzić po mniej więcej godzinie, próbując skonsumować jedno ziarnko grochu. Gotowanie powinno przebiegać na niewielkiej mocy palnika, bez mocnego bulgotania.
  • Fasolę posól dopiero przed samym końcem gotowania, nie należy solić fasoli wcześniej gdyż nie będzie chciała zmięknąć.
  • Ugotowaną, miękką fasolę delikatnie przecedź na durszlaku, starając się nie uszkodzić delikatnej skórki (zlej wodę z gotowania, ale nie przepłukuj jej już świeżą wodą!). Ciepły groch podawaj jak zupę w głębokim talerzu, zalewając go zimnym kompotem z suszonych owoców.

Uwagi:

  • Do przygotowania kompotu użyj tylko i wyłącznie suszonych owoców, nie kupuj tych z aromatem wędzarniczym ani wędzonych.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*