Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Świąteczne pierniczki alpejskie w czekoladzie
Świąteczne pierniczki alpejskie w czekoladzie

Świąteczne pierniczki alpejskie w czekoladzie

Najlepsze i najszybsze świąteczne pierniczki alpejskie. Po przygotowaniu i upieczeniu pierniczków, nie ma konieczności długiego trzymania ich w puszcze by nawilgły. Są mięciutkie i smaczne natychmiast po upieczeniu. Sposób na błyskawiczne pierniczki z miodem i korzennymi przyprawami, oblane mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Święta zapasem, najwyższa pora by zacząć kolekcjonować wigilijne przepisy i pomysły. Pierniczków nie może zabraknąć w czasie świąt Bożego Narodzenia, to świąteczna tradycja.

Świąteczne pierniczki alpejskie w czekoladzie

5 od 21 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

50

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

250

kcal

Alpejskie pierniczki doskonałe do jedzenia od razu po upieczeniu. Oblane płynną mleczną czekoladą i udekorowane posypką. Świąteczne pierniki.

Składniki:

  • PIERNIKI ALPEJSKIE
  • 2 całe jajka

  • 2 żółtka jaj

  • 150 g drobnego cukru do wypieków

  • 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 1 łyżka sody oczyszczonej

  • 500 g mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżki gorzkiego kakao

  • 120 g masła

  • 200 g płynnego miodu np. wielokwiatowego

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

  • DEKORACJA PIERNICZKÓW
  • lukier

  • cukier puder

  • polewa z mlecznej czekolady

  • ozdobna posypka cukrowa


Sposób przygotowania:

  • 1 DZIEŃ PRZED PIECZENIEM PIERNIKÓW
  • W rondelku umieść masło pokrojone w kostkę, miód, cynamon, goździki i przyprawę do piernika. Podgrzewaj cały czas mieszając, doprowadź do rozpuszczenia i połączenia sosu. Po tym odstaw na bok do ostudzenia.
  • Do kwaśnej śmietany wsyp sodę oczyszczoną i wymieszaj. Odstaw na bok na 30 minut, śmietana w tym czasie zwiększy swoją objętość i napęcznieje.
  • Pozostałe suche składniki, czyli mąkę pszenną i gorzkie kakao przesiej przez sito i przemieszaj ze sobą.
  • Białka jaj ubij na sztywną, puszystą pianę. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce cukru i po 1 żółtku. Miksuj do uzyskania pianki przypominającej kogel mogel, bez drobinek cukru.
  • Do masy jajecznej wsyp mieszankę mąki z kakao i przemieszaj szpatułką. Po chwili wlej pozostałe 2 mieszanki: masła, miodu i przypraw oraz śmietany z sodą oczyszczoną. Wymieszaj do jednolitego połączenia. Misę z masą piernikową okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny (ciasto w chłodnej temperaturze zgęstnieje).
  • W DNIU PIECZENIA PIERNICZKÓW
  • Ciasto rozwałkuj na blacie kuchennym podsypanym mąką tortową, grubość po rozwałkowaniu powinna mieć około 5 mm.
  • Za pomocą świątecznych foremek do ciastek (w kształcie choinki, gwiazdki, renifera), wykrawaj pożądane kształty pierniczków. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie.
  • Blaszkę z ciastkami wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika (grzanie góra, dół). Piecz 7 – 10 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce, która pomoże odparować nadmiar wilgoci.
  • DEKORACJA ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW
  • Upieczone i wystudzone pierniczki alpejskie udekoruj według uznania. Możesz najprościej oprószyć je cukrem pudrem lub przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny.
  • Możesz także rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady (200 g) ze śmietanką kremówką (50 G) w kąpieli wodnej. Płynną polewą udekorować pierniki.
  • Doskonale sprawdzi się cukrowa posypka, która przyklei się do niezastygniętego jeszcze lukru lub czekoladowej polewy.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*