Najlepsze i najszybsze świąteczne pierniczki alpejskie. Po przygotowaniu i upieczeniu pierniczków, nie ma konieczności długiego trzymania ich w puszcze by nawilgły. Są mięciutkie i smaczne natychmiast po upieczeniu. Sposób na błyskawiczne pierniczki z miodem i korzennymi przyprawami, oblane mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Święta zapasem, najwyższa pora by zacząć kolekcjonować wigilijne przepisy i pomysły. Pierniczków nie może zabraknąć w czasie świąt Bożego Narodzenia, to świąteczna tradycja.
Pierniczki alpejskie oblane czekoladą Milka
80
sztuk30
min.10
min.250
kcalAlpejskie pierniczki doskonałe do jedzenia od razu po upieczeniu. Oblane płynną mleczną czekoladą Milka. Świąteczne pierniki.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PIERNIKI ALPEJSKIE
2 2 całe jajka
2 2 żółtka jaj
150 g 150 drobnego cukru do wypieków
100 g 100 kwaśnej, gęstej śmietany 18 %
1 łyżka 1 sody oczyszczonej
500 g 500 mąki pszennej tortowej
2 łyżki 2 gorzkiego kakao
120 g 120 masła
200 g 200 płynnego miodu np. wielokwiatowego
1 łyżeczka 1 mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki 1/2 mielonych goździków
1 łyżeczka 1 przyprawy do piernika
- DEKORACJA PIERNICZKÓW
lukier
cukier puder
polewa z mlecznej czekolady
ozdobna posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- 1 – 2 DNI PRZED PIECZENIEM PIERNIKÓW
- W rondelku umieść masło pokrojone w kostkę, miód, cynamon, goździki i przyprawę do piernika. Podgrzewaj cały czas mieszając, doprowadź do rozpuszczenia i połączenia sosu. Po tym odstaw na bok do ostudzenia.
- Do kwaśnej śmietany wsyp sodę oczyszczoną i wymieszaj. Odstaw na bok na 30 minut, śmietana w tym czasie zwiększy swoją objętość i napęcznieje.
- Pozostałe suche składniki, czyli mąkę pszenną i gorzkie kakao przesiej przez sito i przemieszaj ze sobą.
- Białka jaj ubij na sztywną, puszystą pianę. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce cukru i po 1 żółtku. Miksuj do uzyskania pianki przypominającej kogel mogel, bez drobinek cukru.
- Do masy jajecznej wsyp mieszankę mąki z kakao i przemieszaj szpatułką. Po chwili wlej pozostałe 2 mieszanki: masła, miodu i przypraw oraz śmietany z sodą oczyszczoną. Wymieszaj do jednolitego połączenia. Misę z masą piernikową okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny (ciasto w chłodnej temperaturze zgęstnieje).
- W DNIU PIECZENIA PIERNICZKÓW
- Ciasto będzie dość zwarte i zbite, trzeba wydobyć je z misy dłubiąc w niej dłonią. Ciasto pierniczkowe rozwałkuj na blacie kuchennym podsypanym mąką tortową, grubość po rozwałkowaniu powinna mieć około 5 mm. Ciasto najlepiej wałkuje się gdy jest mocno schłodzone, a blat obficie oprószony mąką.
- Za pomocą świątecznych foremek do ciastek (w kształcie choinki, gwiazdki, renifera), wykrawaj pożądane kształty pierniczków. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie.
- Blaszkę z ciastkami wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika (grzanie góra, dół). Piecz 7 – 10 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce, która pomoże odparować nadmiar wilgoci.
- DEKORACJA ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW
- Upieczone i wystudzone pierniczki alpejskie udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczką mlecznej czekolady ze śmietanką kremówką. Płynną polewą udekoruj pierniki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku