Grejpfrut

Grejpfrut to gatunek wiecznie zielonej rośliny z rodziny rutowatych. Głównym obszarem uprawy jest rejon Morza Karaibskiego. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach strefy podzwrotnikowej. Najzdrowszym i najpopularniejszym jest grejpfrut czerwony, który ma słodko-kwaśny smak z wyraźną nutą goryczy i soczysty miąższ. Istnieje jeszcze żółty, który jest kwaśny oraz zielony, który jest najsłodszy.

Zawiera witaminy C, A, E oraz witaminy z grupy B, pektyny, błonnik,kwas foliowy, magnez, żelazo, fosfor, cynk, fluor i potas. Wspomaga układ odpornościowy, działa antynowotworowo, zapobiega cukrzycy, obniża poziom cholesterolu, działa obniżająco na ciśnienie tętnicze, przeciwdziała miażdżycy, sprzyja utracie wagi i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Najczęściej spożywany jest na surowo. Może być dodatkiem do sałatek oraz duszonych mięs i grzanek. Często wyciskany jest także sok oraz powstaje też koktajl grejpfrutowy.

Osoby z infekcjami nerek i z chorobą refluksową przełyku, powinny zachować ostrożność podczas spożywania grejpfrutów.

Przepisy kulinarne z grejpfrutem: