Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kandyzowana skórka z cytrusów
Kandyzowana skórka z cytrusów

Kandyzowana skórka z cytrusów

Kandyzowane skórki cytrusów. Skórki z cytryn i pomarańczy gotowane w syropie cukrowym, posłużą jako dodatek do lukrowania pączków i sernika. Słodkie cytrusowe zesty, uwielbiane przez jednych, znienawidzone przez drugich. Osobiście nie wyobrażam sobie świeżego pączka z nadzieniem różanym bez lukrowej polewy i kandyzowanej pomarańczowej skórki, takiemu pączkowi brakuje charakterystycznego wyrazu.

Często przygotowując lemon curd, cytrynki w syropie cukrowym lub najzwyczajniej wyciskając cytrynę do herbaty, czy jedząc pomarańcze, pozostaje nam zest. Zest to inaczej skórka cytrusowa, którą zamiast wyrzucania możesz przeznaczyć na przygotowanie słodkiego kandyzu o uniwersalnym zastosowaniu.

Kandyzowana skórka z cytryn i pomarańczy

Kandyzowana skórka z cytryn i pomarańczy

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

słoik
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Kandyzowane skórki cytrusowe z cytryn i pomarańczy. Słodki kandyz do deserów, sernika i pączków w lukrze. Cytrusowo cukrowa dekoracja.

Składniki:

  • skórka z 10 cytryn

  • skórka z 5 pomarańczy

  • 220 g zwykłego cukru

  • woda


Sposób przygotowania:

  • Zdejmij skórkę z cytryn i pomarańczy, odrywając ją większymi płatami. Najlepiej odetnij nożem okrągły plaster na spodzie i wierzchu owocu, ponacinaj pozostałą część od dołu do góry i zdejmij skórkę oddzielając ją od miąższu cytrusów.
  • Skórki rozerwij palcami na cienkie plasterki lub potnij nożem w paski. Przełóż do rondelka, zalej wodą do przykrycia i gotuj przez 30 minut. Po ugotowaniu odcedź i przestudź.
  • Każdy kawałek cytrusowej skórki oczyść z białych błonek albedo, które nadają niepotrzebnej goryczki.
  • Oczyszczone zesty pokrój w drobną kostkę i przełóż do rondelka. Wsyp potrzebną ilość cukru i wlej 50 ml wody. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, do całkowitego odparowania wody.
  • Po ugotowaniu wysyp kandyzowane zesty na sito, niech ewentualna woda odcieknie. Po tym wysyp je na papier do pieczenia, rozłóż po całej jego powierzchni i pozostaw na 1 godzinę – skórki wyschną i zapobiegnie to ich posklejaniu. Przesyp do zakręcanego słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Uwagi:

  • Kandyzowaną skórkę cytrusową możesz przygotować także z zestu limonki lub grejpfruta.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*