Przepis | Strona główna | Lemoniady i koktajle | Lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem
Lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem

Lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem

Kolejny letni napój nawadniający i gaszący pragnienie, w trakcie słonecznych dni. Tym razem różnorodne cytrusy ze zdecydowaną przewagą grejpfruta. Lemoniada grejpfrutowa z nutką rozmarynu smakuje wybornie, słodzona syropem cukrowym własnej roboty.

Zapraszam także do zapoznania się z przepisem na oryginalną najprawdziwszą lemoniadę cytrynową z miętą. Warto zaznajomić się z przepisami na orzeźwiające napoje, podczas zbliżającego się letniego sezonu.

Lemoniada z czerwonych grejpfrutów z nutą rozmarynu

5 z 23 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LemoniadaKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

70

kcal

Lemoniada z cytrusów z przewagą czerwonego grejpfruta, z nutką rozmarynu. Lemoniada osłodzona syropem cukrowym własnej roboty.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SYROP CUKROWY
  • 200 ml 200 wody

  • 150 g 150 zwykłego cukru

  • 50 g 50 cukru trzcinowego

  • 5 5 gałązek świeżego rozmarynu

  • LEMONIADA
  • 3 3 czerwone grejpfruty

  • 1 1 pomarańcza

  • 1 1 cytryna

  • 5 5 gałązek świeżego rozmarynu

  • 500 ml 500 chłodnej wody

  • kostki lodu


Sposób przygotowania:

  • SYROP CUKROWY
  • Gałązki rozmarynu posiekać na drobniejsze części. Umieścić w rondelku z wodą i cukrem. Gotować 20 minut do uwolnienia aromatu rozmarynu oraz zgęstnienia konsystencji syropu cukrowego.
  • Syrop cukrowy pozostawić do całkowitego przestudzenia, najlepiej przez kilka godzin. Po tym czasie przecedzić przez sito do uzyskania klarownego płynu.
  • LEMONIADA
  • Skórki wszystkich cytrusów sparzyć wrzątkiem, następnie owoce rozmasować dłonią na blacie kuchennym. 1/2 owocu grejpftura pokroić w plasterki, które będą służyć do dekoracji dzbanka z lemoniadą.
  • Z pozostałych grejpfrutów, pomarańczy oraz cytrynki wycisnąć świeży sok i przelać do dzbanka. Dodać chłodną, przefiltrowaną wodę oraz wcześniej przygotowany syrop cukrowy.
  • W dzbanku umieścić także kostki lodu oraz pozostałe cząstki owocu grejpfruta. Całość udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

Uwagi:

  • Lemoniadę najlepiej spożyć w dniu przyrządzenia. Jest sporządzona ze świeżych owoców, nie zawiera konserwantów, dlatego najlepiej smakuje na świeżo.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. lemonlime

    grejpfrut i rozmaryn to najlepsze połączenie smakowe do zimnej lemoniadki

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*