Imbir

Imbir to gatunek rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Melanezji. Korzeń imbiru jest gruby, włóknisty, o jasnobrązowej barwie oraz ostrym smaku – to właśnie on jest wykorzystywany w celach jadalnych.

Zawiera witaminy A, C, B1, B2, E i K, kwas foliowy, węglowodany oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo i potas. Jest też cennym źródłem olejków eterycznych, które odpowiadają za jego aromat, który jest świeży, trochę słodki a trochę z drzewną nutą i żywic, które odpowiadają za jego palący, lekko gorzki smak. Wpływa na układ nerwowy, działa odtruwająco,przeciwbólowo,przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie,obniża poziom cholesterolu, pomaga przy zakrzepicy żył oraz przy bólach stawów i mięśni, poprawia trawienie, łagodzi bóle miesiączkowe oraz pomaga przy wzdęciach. Jest szczególnie wskazany przy chorobie lokomocyjnej.

Główne zastosowanie znajduje w kuchni jako przyprawa do potraw oraz jako składnik przypraw korzennych dodawanych do ciast, sałatek i herbatników. Najlepiej sprawdza się jako imbir świeży. Dodawany jest do piwa i produkuje się też wódkę imbirową.

Do czego dodawać imbir?