Cytryny w korzennym syropie cukrowym z imbirem

Cytryny w syropie cukrowym z imbirem do herbaty

Najlepszy patent na cytryny w słodkim syropie cukrowym, z korzennymi przyprawami i rozgrzewającym imbirem. Słoiczek cytryn warto przygotowywać co kilka dni w zimowym sezonie. Posłużą jako słodki dodatek do herbaty, wzmacniający odporność.

Świeżo starty korzeń imbiru łagodzi kaszel, rozrzedza śluz. Działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie, zwalcza bakterie i wirusy. Spożywanie imbiru jest zalecane w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, ze względu na właściwości rozgrzewające i napotne, pomaga rozprawić się z przeziębieniem i grypą. Korzeń imbiru i cytrusy to bogactwo witaminy C wspierającej odporność organizmu.

Cytryny w korzennym syropie cukrowym z imbirem

Cytryny w korzennym syropie cukrowym z imbirem

5 z 12 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

słoiczki
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Cytrynki w cukrowym syropie z dodatkiem przypraw korzennych i rozgrzewającego imbiru. Na odporność, do zimowej herbaty lub grzańca.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 5 5 cytryn ekologicznych z cienką skórką

  • 5 czubatych łyżek 5 zwykłego cukru

  • 150 ml 150 wody

  • 5 5 goździków

  • 1 łyżka 1 mielonego cynamonu

  • 1 kawałek 1 korzenia imbiru wielkości kciuka

Sposób przygotowania:

  • W rondelku umieść wodę z cukrem. Syrop cukrowy zagotuj przez 20 minut, doprowadź do rozpuszczenia kryształków cukru i zagęszczenia.
  • Cukrowy płyn zdejmij z palnika i dodaj do niego korzenne przyprawy (goździki, cynamon i korzeń imbiru świeżo starty na tarce). Pozostaw pod lekko uchyloną pokrywką i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Skórkę cytrusów sparz wrzątkiem. Cytryny obierz z żółtej skórki i postaraj się usunąć jak najwięcej gorzkiego albedo (białe błonki). Czysty miąższ pokrój na mniejsze cząstki.
  • Kawałki cytryn włóż do słoiczków warstwami, każdą z warstw polej syropem cukrowym. Słoiki zakręć i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.

Uwagi:

  • Cytrynki w syropie cukrowym dodawaj do herbaty lub grzańca.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*