Marchewka była dawniej lekarstwem na grypę i przeziębienie. Doskonałym pomysłem jest zrobienie domowego syropu na kaszel właśnie na bazie tego warzywa. Większość specyfików na kaszel zawiera syntetyczne aromaty, barwniki, a nawet konserwanty.
Syrop z marchwi to co innego. Jest tani, nie ma w nim sztucznych dodatków i szkodliwych toksyn, a poza tym jest smaczny i skuteczny.
Dlaczego akurat marchewka jest odpowiednim składnikiem syropu na kaszel?
Marchew zawiera wartościowe substancje odżywcze, minerały, a także witaminy C, A i K. Specjaliści od dawna twierdzą, że witamina A jest niezwykle ważna w leczeniu przeziębienia czy grypy. Dodatkowo warzywo utrzymuje w dobrym stanie obszar błon śluzowych, co ma wpływ na część komórek układu odpornościowego.
Chodzi głównie o cytokiny, limfocyty B i limfocyty T. Witamina C wspiera odporność, a marchewka dobrym jej źródłem Do syropu można dodać też trochę miodu, aby jeszcze bardziej pogłębić właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Miód sprawi, że ból gardła będzie mniej uciążliwy i sprawniej będzie go opanować. Dostarczy organizmowi cennych minerałów, enzymów i witamin.
Oprócz miodu, wspaniałym dodatkiem jest imbir, który złagodzi stan zapalny i zmniejszy ból.
Bardzo proszę jakiś przepis na niezyt nosa zapchany wydzielina zatoki .nie wiem jak sobie z tym poradzić z góry dziękuję jeśli ma Pan lub Pani taki😃
Czy ten syrop jest na suchy kaszel. Bo mam założone oskrzela i suchy kaszel, dziękuję
Na kaszel z wydzieliną, czyli kaszel mokry
Jaka dawka dla dziecka?
Dorośli 3-4 łyżki, dzieci mogą 3-4 łyżeczki.
To marchewka, imbir i miód – tego nie można przedawkować.
Można stosować, gdy jest potrzeba – gdy nasila się kaszel. U nas w rodzinie tak jak wspomniałam: dorośli na łyżki, dzieci na łyżeczki.
Powinnam przyjmować 3-4 łyżki na dobę? Dobrze rozumiem?
Tak, 3-4 łyżki na dobę np. po 1 łyżce 4x w ciągu dnia