Marchewka była dawniej lekarstwem na grypę i przeziębienie. Doskonałym pomysłem jest zrobienie domowego syropu na kaszel właśnie na bazie tego warzywa. Większość specyfików na kaszel zawiera syntetyczne aromaty, barwniki, a nawet konserwanty.
Syrop z marchwi to co innego. Jest tani, nie ma w nim sztucznych dodatków i szkodliwych toksyn, a poza tym jest smaczny i skuteczny.
Dlaczego akurat marchewka jest odpowiednim składnikiem syropu na kaszel?
Marchew zawiera wartościowe substancje odżywcze, minerały, a także witaminy C, A i K. Specjaliści od dawna twierdzą, że witamina A jest niezwykle ważna w leczeniu przeziębienia czy grypy. Dodatkowo warzywo utrzymuje w dobrym stanie obszar błon śluzowych, co ma wpływ na część komórek układu odpornościowego.
Chodzi głównie o cytokiny, limfocyty B i limfocyty T. Witamina C wspiera odporność, a marchewka dobrym jej źródłem Do syropu można dodać też trochę miodu, aby jeszcze bardziej pogłębić właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Miód sprawi, że ból gardła będzie mniej uciążliwy i sprawniej będzie go opanować. Dostarczy organizmowi cennych minerałów, enzymów i witamin.
Oprócz miodu, wspaniałym dodatkiem jest imbir, który złagodzi stan zapalny i zmniejszy ból.