Przepis | Strona główna | Syropy | Marchewkowy syrop na kaszel i wydzieliny płucne
Marchewkowy syrop na kaszel

Marchewkowy syrop na kaszel i wydzieliny płucne

Marchewka była dawniej lekarstwem na grypę i przeziębienie. Doskonałym pomysłem jest zrobienie domowego syropu na kaszel właśnie na bazie tego warzywa. Większość specyfików na kaszel zawiera syntetyczne aromaty, barwniki, a nawet konserwanty.

Syrop z marchwi to co innego. Jest tani, nie ma w nim sztucznych dodatków i szkodliwych toksyn, a poza tym jest smaczny i skuteczny.

Dlaczego akurat marchewka jest odpowiednim składnikiem syropu na kaszel?

Marchew zawiera wartościowe substancje odżywcze, minerały, a także witaminy C, A i K. Specjaliści od dawna twierdzą, że witamina A jest niezwykle ważna w leczeniu przeziębienia czy grypy. Dodatkowo warzywo utrzymuje w dobrym stanie obszar błon śluzowych, co ma wpływ na część komórek układu odpornościowego.

Chodzi głównie o cytokiny, limfocyty B i limfocyty T. Witamina C wspiera odporność, a marchewka dobrym jej źródłem Do syropu można dodać też trochę miodu, aby jeszcze bardziej pogłębić właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Miód sprawi, że ból gardła będzie mniej uciążliwy i sprawniej będzie go opanować. Dostarczy organizmowi cennych minerałów, enzymów i witamin.

Oprócz miodu, wspaniałym dodatkiem jest imbir, który złagodzi stan zapalny i zmniejszy ból.

Marchewkowy syrop na kaszel

4 od 23 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SyropKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

120

kcal

Czy wiesz o tym, że nasze babcie na kaszel stosowały syrop marchwiowy? Mamy dla was taki przepis domowy sprzed lat. Bardzo skuteczny! Dodatek miodu i imbiru sprawia, że żadna infekcja nie ma z tym syropem szans!

Składniki:

  • 500 g marchwi

  • 2 łyżeczki posiekanego korzenia imbiru

  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  • Marchewki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rondelka. Zalej wodą, aby zupełnie przykryła warzywa.
  • Gotuj je na średnim płomieniu. Gdy całość się zagotuje, włóż posiekany imbir i gotuj do momentu, aż marchewki zmiękną.
  • Odcedź warzywa na sitku i przełóż je do większej miski. Pamiętaj, aby zachować odcedzoną wodę.
  • Marchewki i imbir zmiksuj razem na gładkie purée.
  • Do lekko wystudzonej, jeszcze letniej wody (tej odcedzonej) dodaj miód i wymieszaj (miód powinien się rozpuścić).
  • Dodaj wodę z miodem do masy z marchwi i jeszcze raz zmiksuj. Całość musi być gładka.
  • Tak przygotowany syrop na kaszel możesz wstawić do lodówki i trzymać najwyżej 7 dni.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Stosowanie: każdego dnia przyjmuj 3-4 łyżki syropu do czasu, aż kaszel nie będzie odczuwalny. Syrop dzięki swoim właściwościom może pomóc pozbyć się wydzieliny z płuc nawet po dwóch dobach regularnego stosowania.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. Powinnam przyjmować 3-4 łyżki na dobę? Dobrze rozumiem?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image