Przepis | Strona główna | Zupy | Zupa tajska z czerwoną pastą curry i krewetkami
Orientalna zupa tajska z krewetkami

Zupa tajska z czerwoną pastą curry i krewetkami

Thai red curry z czerwoną pastą curry, mleczkiem kokosowym i krewetkami. Pożywna, pikantna zupa przygotowana na wzór przepisów azjatyckich, orient na wyciągnięcie ręki. Zupa o kremowej, aksamitnej konsystencji za sprawą kokosowej śmietanki, jednocześnie wyrazista w smaku za sprawą orientalnych przypraw i ziół.

Jeśli chodź raz odbyłeś podróż do Tajlandii i skosztowałeś tamtejszego jedzenia, z pewnością tęsknisz za tajskimi smakami. Azjatycka zupa to jeden z łatwiejszych przepisów, do przyrządzenia go potrzebujesz ogólnodostępnych składników, które kupić w każdym Lidlu.

Orientalna zupa tajska z krewetkami i mleczkiem kokosowym

4 z 66 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: AzjatyckaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Tajska zupa z czerwoną pastą curry i krewetkami. Pikantna, orientalna zupa z mleczkiem kokosowym. Orientalna kuchnia na wyciągnięcie ręki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ZUPA TAJSKA CZERWONE CURRY
  • 400 ml 400 mleka kokosowego (1 puszka)

  • 400 ml 400 wody

  • 250 g 250 krewetek

  • 1 1 cebula szalotka

  • 2 ząbki 2 czosnku

  • 1 1 papryczka chili

  • 1/2 1/2 czerwonej papryki

  • kawałek korzenia imbiru (2 cm)

  • 1/2 1/2 limonki

  • 4 listki 4 kaffiru (liście limonki)

  • 2 łyżki 2 czerwonej pasty curry

  • 2 łyżeczki 2 cukru trzcinowego

  • 2 łyżki 2 sosu sojowego

  • 2 łyżeczki 2 sosu rybnego

  • 2 łyżki 2 oleju kokosowego

  • DODATKOWO
  • 100 g 100 makaronu ryżowego

  • świeża kolendra

  • posiekany szczypiorek


Sposób przygotowania:

  • CZERWONE CURRY
  • Na dnie garnka rozpuść olej kokosowy. Wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili, ząbki czosnku cienko również cienko pokrojone, posiekaną cebulkę szalotkę. Całość zeszklij wydobywając jak najwięcej aromatu, na średniej mocy palnika.
  • Po chwili dodaj imbir świeżo starty na tarce, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i czerwoną pastę curry. Podsmaż całość jeszcze przez chwilę.
  • Wlej wszystkie płynne składniki: puszkę mleka kokosowego, wodę, sok wyciśnięty z połowy cytryny, sos sojowy i sos rybny. Dodaj wcześniej oczyszczone krewetki, listki limonki kaffir oraz cukier trzcinowy. Zupę gotuj przez 20 minut na średnim ogniu, nie powinna mocno bulgotać w trakcie gotowania.
  • DODATKI
  • Makaron ryżowy namocz w gorącej wodzie i odstaw aż zmięknie. Świeżą zieleninę: kolendrę i szczypiorek posiekaj drobno. Czerwone curry serwuj z makaronem ryżowym i udekoruj świeżymi ziołami.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz
  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

3 komentarze

  1. Dziś zrobiłam, przepyszna, tylko bardzo pikantna, trzeba na to uważać 🙂

  2. Makintoszka

    Kreweta zawsze na czasie. Bardzo fajna kompozycja. U mnie królowała dziś na stole

  3. Witam jeżeli robię zupę na 8 porcji to oznacza że wszystkiego muszę dać podwójnie?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*