Przepis | Strona główna | Zupy | Zupa tajska z czerwoną pastą curry i krewetkami
Orientalna zupa tajska z krewetkami

Zupa tajska z czerwoną pastą curry i krewetkami

Thai red curry z czerwoną pastą curry, mleczkiem kokosowym i krewetkami. Pożywna, pikantna zupa przygotowana na wzór przepisów azjatyckich, orient na wyciągnięcie ręki. Zupa o kremowej, aksamitnej konsystencji za sprawą kokosowej śmietanki, jednocześnie wyrazista w smaku za sprawą orientalnych przypraw i ziół.

Jeśli chodź raz odbyłeś podróż do Tajlandii i skosztowałeś tamtejszego jedzenia, z pewnością tęsknisz za tajskimi smakami. Azjatycka zupa to jeden z łatwiejszych przepisów, do przyrządzenia go potrzebujesz ogólnodostępnych składników, które kupić w każdym Lidlu.

Orientalna zupa tajska z krewetkami i mleczkiem kokosowym

5 od 33 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: AzjatyckaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Tajska zupa z czerwoną pastą curry i krewetkami. Pikantna, orientalna zupa z mleczkiem kokosowym. Orientalna kuchnia na wyciągnięcie ręki.

Składniki:

  • ZUPA TAJSKA CZERWONE CURRY
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)

  • 400 ml wody

  • 250 g krewetek

  • 1 cebula szalotka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chili

  • 1/2 czerwonej papryki

  • kawałek korzenia imbiru (2 cm)

  • 1/2 limonki

  • 4 listki kaffiru (liście limonki)

  • 2 łyżki czerwonej pasty curry

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżeczki sosu rybnego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • DODATKOWO
  • 100 g makaronu ryżowego

  • świeża kolendra

  • posiekany szczypiorek


Sposób przygotowania:

  • CZERWONE CURRY
  • Na dnie garnka rozpuść olej kokosowy. Wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili, ząbki czosnku cienko również cienko pokrojone, posiekaną cebulkę szalotkę. Całość zeszklij wydobywając jak najwięcej aromatu, na średniej mocy palnika.
  • Po chwili dodaj imbir świeżo starty na tarce, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i czerwoną pastę curry. Podsmaż całość jeszcze przez chwilę.
  • Wlej wszystkie płynne składniki: puszkę mleka kokosowego, wodę, sok wyciśnięty z połowy cytryny, sos sojowy i sos rybny. Dodaj wcześniej oczyszczone krewetki, listki limonki kaffir oraz cukier trzcinowy. Zupę gotuj przez 20 minut na średnim ogniu, nie powinna mocno bulgotać w trakcie gotowania.
  • DODATKI
  • Makaron ryżowy namocz w gorącej wodzie i odstaw aż zmięknie. Świeżą zieleninę: kolendrę i szczypiorek posiekaj drobno. Czerwone curry serwuj z makaronem ryżowym i udekoruj świeżymi ziołami.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*