Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Część jadalna to zgrubiała łodyga, zwana jabłkiem oraz młode liście. W Polsce jest popularną rośliną uprawną i jej odmiany mają zielone lub fioletowe łodygi. Ma delikatny, chrupiący miąższ o lekko słodkawym, przypominającym surową kapustę smaku.
Można jeść ją na surowo jako przekąskę do dipów, dodawać do surówek, twarożku, podawać jako jarzynę w postaci duszonej a także ugotować zupę lub zapiekać z innymi warzywami w piekarniku. Kalarepa zawiera błonnik, witaminę C i B, sulforafan oraz związki mineralne takie jak: miedź, potas, magnez i żelazo. Warzywo to wspomaga wzrok, zapobiega infekcjom, oczyszcza organizm z toksyn, działa odchudzająco oraz uzupełnia niedobory żelaza.
Wykazuje też działanie grzybobójcze i bakteriobójcze oraz przeciwnowotworowe. Jest niskokaloryczna – 100g surowej kalarepy ma zaledwie 27 kcal, a gotowanej jedynie 2 kcal więcej. Szczególnie powinni ją unikać osoby zmagające się z kamicą nerkową, ponieważ jest źródłem szczawianów.