Przepis | Strona główna | Sałatki | Duszona kalarepa zasmażana do obiadu
Duszona kalarepa do dań obiadowych

Duszona kalarepa zasmażana do obiadu

Kapusta do obiadu z jaką raczej się nie spotkałeś, gdyż jest to kapustka z zasmażanej chrupiącej kalarepy. Delikatna kalarepka znakomicie spełnia się w tym wydaniu, w parze z zasmażką.

W komponowaniu pełnego dania obiadowego warto pokusić się o wzbogacenie go warzywami w różnych formach. Sałatki, surówki, kiszonki i kapusta to tylko jedne z rozwiązań przemycania warzyw. Warto poszukać smacznych rozwiązań i inspiracji na naszym blogu, gdyż w dziale sałatek znajduje się mnóstwo przeróżnych smakowitych przepisów.

Duszona kalarepa do dań obiadowych

Duszona kalarepa do dań obiadowych

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

70

kcal

Zasmażana kalarepa dla odmiany od kapusty zasmażanej. Rzadko spotykany przepis i pomysł na wykorzystanie chrupiącej kalarepki.

Składniki:

  • 3 kalarepy

  • 120 ml wody

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • garść posiekanego koperku

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kalarepkę oczyść, odetnij liście, obierz cienko ze skórki i pokrój w słupki. W rondelku rozpuść masło i wrzuć kawałki kalarepy. Posól, popierz i duś kilka minut.
  • Wlej wodę przykrywając kalarepę. Gotuj przez 10 – 15 minut do miękkości kalarepki, ale zachowując jej jędrność. Uważaj by kalarepa nie rozgotowała się.
  • Wsyp świeżo posiekany koperek. Mąkę pszenną rozmieszaj w 60 ml wody i przelej do garnka, tym samym zagęszczając kapustkę z kalarepy. Podgrzej jeszcze przez chwilę, aż mąka się zaparzy.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*