Karp to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych. Hodowany i poławiany na dużą skalę jako ryba konsumpcyjna. Do Polski trafił po XII wieku. Naturalnie występuje w wodach Morza Czerwonego i Kaspijskiego. Ma dużo ości i jest mulisty oraz zaliczany jest do ryb średnio tłustych i lekkostrawnych.
Najpopularniejszą odmianą jest karp królewski. Zawiera tłuszcz (130g/100g),białko (18g/100g), kwasy omega-3, witaminę A, D 8 witaminy z grupy B, oraz minerały takie jak: potas , fosfor, selen, cynk, żelazo, siarkę i magnez. Mięso z karpia odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia kości, przeciwdziała osteoporozie, obniża ciśnienie krwi, wspomaga regenerację układu nerwowego i skóry oraz przeciwdziała anemii. Można go usmażyć, upiec, albo ugotować i podawać w formie galarety.
Powstaje też zupa z karpia gotowana na głowach i korpusach. Najpopularniejszym daniem jest karp smażony w panierce i podawany na wigilijnych stołach. Idealna waga karpia, która nadaje się do spożycia to 1,2kg do 1,5kg. Małe mają zbyt dużo ości a duże będą zbyt tłuste i mogą mieć błotnisty posmak.