Przepis | Strona główna | Dania główne | Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami
Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami

Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami

Świąteczny przepis na wigilijnego karpia pieczonego w miodzie i płatkach migdałowych. Karp jest rybą która w kuchni lubi słodkości, w tym przypadku słodki miód. Bardzo dobrze sprawdza się w zestawieniu z delikatną słodyczą. Przepis na słodkiego karpia w miodzie zachwyci wszystkich podczas wigilijnej kolacji, uatrakcyjni ją i wniesie coś nowego do świątecznej tradycji.

Wigilijny karp pieczony w miodzie z płatkami migdałów

Wigilijny karp pieczony w miodzie z płatkami migdałów

5 z 20 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

180

kcal

Świąteczny karp pieczony w miodzie i płatkach migdałów. Filety karpia w delikatnie słodkiej wersji, rarytas wśród wigilijnych potraw.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 800 g 800 oczyszczonych filetów z karpia

  • 1 1 cebula

  • 3 łyżki 3 płynnego miodu naturalnego

  • 3 łyżeczki 3 musztardy miodowej

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 1 1 cytryna

  • mąka pszenna

  • sól, grubo mielony czarny pieprz

  • masło klarowane

  • 50 g 50 migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone filety z karpia pokrój na mniejsze porcje. Oprósz je solą oraz obtocz w mące pszennej. Ułóż w naczyniu warstwami na przemian z cebulą pokrojoną w drobne pióra.
  • Naczynie przykryj pasującym talerzem dociskając warstwy ryby. Okryj przezroczystą folią spożywczą, na wierzchu ułóż ciężki słoik. Całość wstaw do lodówki na 24 godziny (lub wystaw na balkon jeśli jest chłodno).
  • Po tym czasie wyjmij kawałki karpia, odrzucając cebulę. Na patelni rozgrzej mocno masła klarowane. Obsmaż karpia 3 minuty po obu stronach, do zarumienienia otoczki.
  • Usmażoną rybę przekładaj wprost do żaroodpornego naczynia. Rybę oprósz grubo mielonym pieprzem, gdzieniegdzie ułóż plasterki pokrojonej cytryny, wsyp na wierzch płatki migdałów. W miseczce rozmieszaj miód, musztardę i olej. Przygotowanym sosem polej zawartość naczynia żaroodpornego.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni (grzanie góra, dół), na 10 minut. Po tym czasie odkryj pokrywkę i zapiecz jeszcze przez 5 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*