Przepis | Strona główna | Dania główne | Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami
Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami

Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami

Świąteczny przepis na wigilijnego karpia pieczonego w miodzie i płatkach migdałowych. Karp jest rybą która w kuchni lubi słodkości, w tym przypadku słodki miód. Bardzo dobrze sprawdza się w zestawieniu z delikatną słodyczą. Przepis na słodkiego karpia w miodzie zachwyci wszystkich podczas wigilijnej kolacji, uatrakcyjni ją i wniesie coś nowego do świątecznej tradycji.

Wigilijny karp pieczony w miodzie z płatkami migdałów

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

180

kcal

Świąteczny karp pieczony w miodzie i płatkach migdałów. Filety karpia w delikatnie słodkiej wersji, rarytas wśród wigilijnych potraw.

Składniki:

  • 800 g oczyszczonych filetów z karpia

  • 1 cebula

  • 3 łyżki płynnego miodu naturalnego

  • 3 łyżeczki musztardy miodowej

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 cytryna

  • mąka pszenna

  • sól, grubo mielony czarny pieprz

  • masło klarowane

  • 50 g migdałów w płatkach


Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone filety z karpia pokrój na mniejsze porcje. Oprósz je solą oraz obtocz w mące pszennej. Ułóż w naczyniu warstwami na przemian z cebulą pokrojoną w drobne pióra.
  • Naczynie przykryj pasującym talerzem dociskając warstwy ryby. Okryj przezroczystą folią spożywczą, na wierzchu ułóż ciężki słoik. Całość wstaw do lodówki na 24 godziny (lub wystaw na balkon jeśli jest chłodno).
  • Po tym czasie wyjmij kawałki karpia, odrzucając cebulę. Na patelni rozgrzej mocno masła klarowane. Obsmaż karpia 3 minuty po obu stronach, do zarumienienia otoczki.
  • Usmażoną rybę przekładaj wprost do żaroodpornego naczynia. Rybę oprósz grubo mielonym pieprzem, gdzieniegdzie ułóż plasterki pokrojonej cytryny, wsyp na wierzch płatki migdałów. W miseczce rozmieszaj miód, musztardę i olej. Przygotowanym sosem polej zawartość naczynia żaroodpornego.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni (grzanie góra, dół), na 10 minut. Po tym czasie odkryj pokrywkę i zapiecz jeszcze przez 5 minut.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*