Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.
Zawiera kofeinę, antyoksydanty (kwas chlorogenowy i kawowy), teofilinę, teobrominę oraz nieco potasu, magnezu, wapnia i sodu. Kawa neutralizuje wolne rodniki w organizmie, oczyszcza z toksyn, chroni przed nowotworami, działa korzystnie na układ nerwowy, zwiększa pamięć, ułatwia koncentrację, wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II oraz przyspiesza przemiany metaboliczne w organizmie. Kawę można pić zmieloną bądź rozpuszczalną; na gorąco z dodatkiem cukru, mleka czy cynamonu lub na zimno z kostkami lodu i bitą śmietaną.
Na całym świecie istnieje wiele różnych odmian, z których każda charakteryzuje się innym smakiem. Gorycz kawy doskonale łączy się z czekoladą, często występuje ona jako dodatek do różnych deserów albo po prostu jako kawa o smaku czekoladowym (mocha).