Przepis | Strona główna | Lemoniady i koktajle | Pumpkin spice latte – kawa z syropem dyniowym
Pumpkin spice latte - kawa z syropem dyniowym

Pumpkin spice latte – kawa z syropem dyniowym

Pumpkin Spice Latte czyli latte z syropem korzenno dyniowym, jak ze Starbucks’a. Jesienna kawa z syropem dyniowym domowej roboty. Warto przygotować więcej dyniowego puree i używać je także w innych przepisach, których z pewnością będzie wiele na naszym blogu. Zachęcam do odwiedzania strony Proste Pesto i śledzenia nowości.

Pumpkin spice latte – kawa z syropem dyniowym

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: Lemoniady i koktajleKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

2

szklanki
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

300

kcal

Jesienna kawa Pumpkin Spice Latte z syropem dyniowym i korzennymi przyprawami. Dyniowa latte z nutką korzennych przypraw.

Składniki:

  • SYROP KORZENNO – DYNIOWY
  • 300 g dyni Hokkaido

  • 120 ml wody

  • 100 g mleka skondensowanego słodzonego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 laska wanilii

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

  • 5 goździków

  • DYNIOWE LATTE
  • 60 ml syropu korzenno – dyniowego

  • 2 podwójne espresso

  • 200 ml mleka

  • 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • cynamon mielony

  • starta mleczna czekolada


Sposób przygotowania:

  • PUREE DYNIOWE
  • Rozpocznij od przygotowania puree dyniowego. Dynię pokrój na mniejsze cząstki, wydrąż miąższ. Jeśli używasz dyni odmiany Hokkaido, nie musisz obierać jej ze skórki. Kawałki dyni Hokkaido ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 180 stopni na 35 minut.
  • Po upieczeniu dynię zblenduj na gładkie puree i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • SYROP KORZENNO – DYNIOWY
  • Syrop dyniowy z przyprawami spokojnie możesz przygotować dzień wcześniej lub nawet kilka dni wcześniej. Przechowywany w lodówce będzie zdatny do spożycia przez mniej więcej 2 tygodnie.
  • Do rondelka wlej wodę oraz wsyp przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i goździki. Laskę wanilii przetnij na pół, ze środka wydobądź ziarenka. Zarówno ziarenka jak i pozostałą skórkę laski wanilii umieść w rondelku.
  • Całość zagotuj. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z palnika i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Roztwór z korzennymi przyprawami przecedź przez gęste sito lub gazę złożoną kilku krotnie. Powstały płyn powinien być klarowny bez widocznych pozostałości przypraw.
  • Korzenny roztwór połącz z mlekiem skondensowanym i puree dyniowym. Możesz je zblendować blenderem ręcznym, pomoże to uzyskać aksamitną konsystencję syropu.
  • DYNIOWE LATTE
  • W kielichu blendera umieść syrop korzenno dyniowe, 4 x espresso i mleko. Całość zblenduj na wysokich obrotach do uzyskania puszystości i pianki. Przelej do 2 wysokich szklanek.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Bitą śmietankę nałóż na wierzch do filiżanek z latte.
  • Udekoruj tartą białą czekoladą i mielonym cynamonem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*