Frappe mrożona kawa z kostkami lodu

Frappe mrożona kawa z kostkami lodu

Kawa lodowa Frappe z lekką pianką powstałą w procesie mieszania w shakerze lub miksowania. Lżejsza wersja tradycyjnej kawy mrożonej z lodami i bitą śmietaną, doskonała na poranną kawę w środku lata.

Kawa mrożona frappe z kostkami lodu i pianką

5 z 18 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NapójKuchnia: GreckiTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

140

kcal

Frappe to lżejsza wersja kawy mrożonej, napowietrzona pianka powstaje w procesie miksowania lub intensywnego mieszania w shakerze.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 łyżki 2 kawy rozpuszczalnej Nescafe

  • 2 łyżeczki 2 cukru trzcinowego drobnego

  • 100 ml 100 wrzątku

  • 200 ml 200 schłodzonego mleka z zawartością 1,5 % tłuszczu

  • 10 kostek 10 lodu

Sposób przygotowania:

  • Kawę oraz cukier trzcinowy zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Napój kawowy, zimne mleko i połowę kostek lodu umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy przez 60 sekund. Frappe w tym czasie napowietrzy się i powstanie lekka piana.
  • Płyn przelewamy do wysokiej szklanki, wrzucamy pozostałe kostki lodu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*