Kawa lodowa Frappe z lekką pianką powstałą w procesie mieszania w shakerze lub miksowania. Lżejsza wersja tradycyjnej kawy mrożonej z lodami i bitą śmietaną, doskonała na poranną kawę w środku lata.
Kawa mrożona frappe z kostkami lodu i pianką
Autor: Martyna Pietruszka
Danie: NapójKuchnia: GreckiTrudność: Łatwe
Porcje
1
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
5
min.Kalorie
140
kcalFrappe to lżejsza wersja kawy mrożonej, napowietrzona pianka powstaje w procesie miksowania lub intensywnego mieszania w shakerze.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
2 łyżki 2 kawy rozpuszczalnej Nescafe
2 łyżeczki 2 cukru trzcinowego drobnego
100 ml 100 wrzątku
200 ml 200 schłodzonego mleka z zawartością 1,5 % tłuszczu
10 kostek 10 lodu
Sposób przygotowania:
- Kawę oraz cukier trzcinowy zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Napój kawowy, zimne mleko i połowę kostek lodu umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy przez 60 sekund. Frappe w tym czasie napowietrzy się i powstanie lekka piana.
- Płyn przelewamy do wysokiej szklanki, wrzucamy pozostałe kostki lodu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku