Przepis | Strona główna | Lemoniady i koktajle | Frappe mrożona kawa z kostkami lodu
Frappe mrożona kawa z kostkami lodu

Frappe mrożona kawa z kostkami lodu

Kawa lodowa Frappe z lekką pianką powstałą w procesie mieszania w shakerze lub miksowania. Lżejsza wersja tradycyjnej kawy mrożonej z lodami i bitą śmietaną, doskonała na poranną kawę w środku lata.

Kawa mrożona frappe z kostkami lodu i pianką

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NapójKuchnia: GreckiTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

140

kcal

Frappe to lżejsza wersja kawy mrożonej, napowietrzona pianka powstaje w procesie miksowania lub intensywnego mieszania w shakerze.

Składniki:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego drobnego

  • 100 ml wrzątku

  • 200 ml schłodzonego mleka z zawartością 1,5 % tłuszczu

  • 10 kostek lodu


Sposób przygotowania:

  • Kawę oraz cukier trzcinowy zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Napój kawowy, zimne mleko i połowę kostek lodu umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy przez 60 sekund. Frappe w tym czasie napowietrzy się i powstanie lekka piana.
  • Płyn przelewamy do wysokiej szklanki, wrzucamy pozostałe kostki lodu.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*