Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Affogato – między kawą a deserem
Affogato - między kawą a deserem

Affogato – między kawą a deserem

Kawa to napój, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie rozpocząć swojego dnia. Czarny napój lub też z dodatkami – cukrem, słodzikiem, mlekiem, śmietanką, przyprawami – poprawia nastrój, towarzyszy również wielu spotkaniom, jak też pasuje do słodkich deserów, na przykład lodów. A gdyby tak połączyć smak kawy i lodów z prawdziwej wanilii? Wtedy powstanie affogato, które określi można jako coś między kawą a deserem.

Włoski wymysł dla podbicia serc

Idealne na lato, kiedy to ochota na lody jest największa, a i kawy jakoś nie chce się porzucać. Połączenie tych dwóch rzeczy zaowocowało powstaniem affogato, które jak deser jest słodki, a bazując na espresso, przyjemnie pobudza. Smak jest nie do podrobienia, a można przy tym zachwycić gości. Ciepłość kawy z możliwym dodatkiem karmelu, słodycz lodów i tworząca się pianka – niektórzy mogą określić tę mieszankę jednym słowem: „bajka”.

Affogato we własnym domu

Nie ma potrzeby udawania się do prawdziwej włoskiej kawiarni, by móc skosztować affoagto – można tego dokonać we własnym domu i to niskim nakładem pracy. Więc jeśli przyjdzie ochota na coś słodkiego i na kawę jednocześnie, affogato sprawdzi się jako idealne połączenie.

Affogato – między kawą a deserem

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

3

min.
Wykonanie

3

min.
Kalorie

190

kcal

Kawa to napój, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie rozpocząć swojego dnia. A gdyby tak połączyć smak kawy i lodów z prawdziwej wanilii?

Składniki:

  • 30 ml espresso zaparzonego w kawiarce lub ekspresie,

  • 1 gałki lodów, najlepiej waniliowych

Sposób przygotowania:

  • Do filiżanki nałożyć 1-2 gałkę lodów waniliowych.
  • Zalać gorącym espresso.
  • Podawać od razu po przygotowaniu.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Można pokusić nie tylko o przygotowanie affogato we własnej kuchni, ale także o stworzenie własnych lodów waniliowych. Przepis nie jest trudny, za to świadomość, że całość została wykonana samodzielnie, dostarczy poczucia satysfakcji i dumy. Wypróbuj przepis na domowe lody waniliowe z mascarpone.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image