Kawa to napój, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie rozpocząć swojego dnia. Czarny napój lub też z dodatkami – cukrem, słodzikiem, mlekiem, śmietanką, przyprawami – poprawia nastrój, towarzyszy również wielu spotkaniom, jak też pasuje do słodkich deserów, na przykład lodów. A gdyby tak połączyć smak kawy i lodów z prawdziwej wanilii? Wtedy powstanie affogato, które określi można jako coś między kawą a deserem.
Włoski wymysł dla podbicia serc
Idealne na lato, kiedy to ochota na lody jest największa, a i kawy jakoś nie chce się porzucać. Połączenie tych dwóch rzeczy zaowocowało powstaniem affogato, które jak deser jest słodki, a bazując na espresso, przyjemnie pobudza. Smak jest nie do podrobienia, a można przy tym zachwycić gości. Ciepłość kawy z możliwym dodatkiem karmelu, słodycz lodów i tworząca się pianka – niektórzy mogą określić tę mieszankę jednym słowem: „bajka”.
Affogato we własnym domu
Nie ma potrzeby udawania się do prawdziwej włoskiej kawiarni, by móc skosztować affoagto – można tego dokonać we własnym domu i to niskim nakładem pracy. Więc jeśli przyjdzie ochota na coś słodkiego i na kawę jednocześnie, affogato sprawdzi się jako idealne połączenie.