Kebab

W Polsce słowo kebab oznacza zazwyczaj „obracające się pieczone mięso”, czyli danie kuchni tureckiej w postaci odpowiednio doprawionego mięsa baraniego skrawanego z pionowego rożna, podawane z surówką warzywną i owczym serem. Kebab cieszy się w Polsce dużą popularnością.

Zazwyczaj zamawiamy go w formie ulicznego jedzenia typu fast food. Ze względu na ceny baraniny oraz preferencje smakowe Polaków, mięso w polskim kebabie to zwykle wołowina lub kurczak jedynie z dodatkiem baraniny. Kebab jest często postrzegany jako danie dietetyczne. Pozornie kebab wygląda na danie zdrowe i niskokaloryczne, ponieważ składa się z bułki, mięsa, warzyw i sosu.

Kebab występuje w bardzo różnorodnych formach. Ta różnorodność wynika zarówno z różnych technik opiekania mięsa, różnych rodzajów mięsa, jak i sposobów jego przyprawiania. Kebab dostarcza przeciętnej ilość białka i zdrowych składników odżywczych, za to bardzo duża ilość tłuszczu pochodzącego z mięsa i sosu oraz pustych węglowodanów z ciasta wykonywanego najczęściej z drobno zmielonej mąki pszennej.

Przepis na kebabowe dania: