Słynna sałatka kebabowa z kurczakiem w przyprawie Gyros, kapustą pekińską, chrupiącymi warzywami i sosem czosnkowo – majonezowym. Przepyszna sałatka o bardzo aromatycznym smaku, dla miłośników kebaba w jego zdrowszej wersji. Każdy tę sałatkę robi nieco inaczej, jednak według mnie sos czosnkowy pasuje jak ulał do kurczaka marynowanego w przyprawie gyros. Sałatkę możesz przygotować na weekend lub na przyjęcie, zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem.
Warstwowa sałatka kebabowa z sosem czosnkowym
6
porcji20
min.10
min.220
kcalWarstwowa sałatka z kurczakiem w przyprawie kebab gyros oraz sosem czosnkowym. Słynna sałatka gyros cieszy się wielkim powodzeniem.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 1 mniejsza główka kapusty pekińskiej
2 2 filety z piersi kurczaka
4 łyżki 4 przyprawy Kebab Gyros (np. z Kamis)
70 ml 70 oleju rzepakowego
1 1 pomidor malinowy
1 1 czerwona papryka
1 1 czerwona cebula
1 puszka 1 słodkiej kukurydzy
2 2 ogórki gruntowe
2 2 ogórki konserwowe
3 łyżki 3 pikantnego ketchupu
- SOS CZOSNKOWY
6 czubatych łyżek 6 majonezu Kielecki
3 łyżki 3 gęstego jogurtu greckiego
3 3 większe ząbki czosnku
sól i zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Filety z piersi kurczaka oczyść z ewentualnych żyłek i kosteczek, pokrój w drobną kostkę. Zasyp przyprawą kebab gyros, zalej olejem rzepakowym i wymieszaj dokładnie, aż marynata oblepi wszystkie kawałeczki mięsa. Naczynie z kurczakiem owiń szczelnie przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub nawet na całą noc (mój kurczak w marynacie leżakował przez całą noc, dzięki czemu kurczak był bardzo aromatyczny).
- Po tym czasie rozgrzej patelnię i wyłóż na nią kawałki zamarynowanego kurczaka. Obsmaż do całkowitego ścięcia mięsa, po czym pozostaw do całkowitego ostudzenia. Nie osuszaj kurczaka z tłuszczu, będzie potrzebny.
- Kapustę pekińską posiekaj drobno i ułóż na dnie dużej, przezroczystej misy sałatkowej. Na nią wyłóż kawałki smażonego w gyrosie kurczaka wraz z tłuszczem zgromadzonym na patelni, nada on przyjemnego smaczku sałatce.
- Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki przełóż majonez, jogurt grecki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przypraw do smaku i wymieszaj do gładkości. Na warstwę smażonego kurczaka wyłóż połowę porcji przygotowanego sosu czosnkowego.
- Pomidora obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne wraz z pesteczkami, a stały miąższ pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyść z wnętrzności i również pokrój. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka. Warzywa wyłóż jako kolejną warstwę sałatki i polej pikantnym ketchupem.
- Ogórki gruntowe oraz ogórki konserwowe pokrój w kosteczkę, osusz na ręczniku papierowym z wytrąconej wody. Przełóż do misy sałatkowej. Polej pozostałą częścią sosu czosnkowego. Na samą górę wysyp słodką kukurydzę porządnie odsączoną z zalewy.
Uwagi:
- Warstwy sałatki możesz dowolnie modyfikować, nie musisz się ich ściśle trzymać.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Tylko nie kielecki, to najgorszy majonez. Jak ma być jakość i smak to Winiary albo Hellmanns 👍🏻
Od zawsze spór o to, który majonez lepszy. Dla nas tylko i wyłącznie Kielecki. A jeśli weźmiemy pod uwagę, że Winiary należy do koncernu Nestle, który pozostał w Rosji po inwazji i tam płaci podatki to wybór jest oczywisty. My z naszych list zakupowych wywaliliśmy wszystkie produkty tego koncernu