Sałatka gyros z sosem czosnkowym

Sałatka gyros z sosem czosnkowym

Słynna sałatka kebabowa z kurczakiem w przyprawie Gyros, kapustą pekińską, chrupiącymi warzywami i sosem czosnkowo – majonezowym. Przepyszna sałatka o bardzo aromatycznym smaku, dla miłośników kebaba w jego zdrowszej wersji. Każdy tę sałatkę robi nieco inaczej, jednak według mnie sos czosnkowy pasuje jak ulał do kurczaka marynowanego w przyprawie gyros. Sałatkę możesz przygotować na weekend lub na przyjęcie, zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem.

Warstwowa sałatka kebabowa z sosem czosnkowym

Warstwowa sałatka kebabowa z sosem czosnkowym

5.0 z 1 głos
Danie: SałatkaKuchnia: GreckaTrudność: Łatwe
Ilość około

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

220

kcal

Warstwowa sałatka z kurczakiem w przyprawie kebab gyros oraz sosem czosnkowym. Słynna sałatka gyros cieszy się wielkim powodzeniem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 mniejsza główka kapusty pekińskiej

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • 4 łyżki przyprawy Kebab Gyros (np. z Kamis)

  • 70 ml oleju rzepakowego

  • 1 pomidor malinowy

  • 1 czerwona papryka

  • 1 czerwona cebula

  • 1 puszka słodkiej kukurydzy

  • 2 ogórki gruntowe

  • 2 ogórki konserwowe

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

  • SOS CZOSNKOWY
  • 6 czubatych łyżek majonezu Kielecki

  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego

  • 3 większe ząbki czosnku

  • sól i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść z ewentualnych żyłek i kosteczek, pokrój w drobną kostkę. Zasyp przyprawą kebab gyros, zalej olejem rzepakowym i wymieszaj dokładnie, aż marynata oblepi wszystkie kawałeczki mięsa. Naczynie z kurczakiem owiń szczelnie przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub nawet na całą noc (mój kurczak w marynacie leżakował przez całą noc, dzięki czemu kurczak był bardzo aromatyczny).
  • Po tym czasie rozgrzej patelnię i wyłóż na nią kawałki zamarynowanego kurczaka. Obsmaż do całkowitego ścięcia mięsa, po czym pozostaw do całkowitego ostudzenia. Nie osuszaj kurczaka z tłuszczu, będzie potrzebny.
  • Kapustę pekińską posiekaj drobno i ułóż na dnie dużej, przezroczystej misy sałatkowej. Na nią wyłóż kawałki smażonego w gyrosie kurczaka wraz z tłuszczem zgromadzonym na patelni, nada on przyjemnego smaczku sałatce.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki przełóż majonez, jogurt grecki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przypraw do smaku i wymieszaj do gładkości. Na warstwę smażonego kurczaka wyłóż połowę porcji przygotowanego sosu czosnkowego.
  • Pomidora obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne wraz z pesteczkami, a stały miąższ pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyść z wnętrzności i również pokrój. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka. Warzywa wyłóż jako kolejną warstwę sałatki i polej pikantnym ketchupem.
  • Ogórki gruntowe oraz ogórki konserwowe pokrój w kosteczkę, osusz na ręczniku papierowym z wytrąconej wody. Przełóż do misy sałatkowej. Polej pozostałą częścią sosu czosnkowego. Na samą górę wysyp słodką kukurydzę porządnie odsączoną z zalewy.

Uwagi:

  • Warstwy sałatki możesz dowolnie modyfikować, nie musisz się ich ściśle trzymać.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. Tylko nie kielecki, to najgorszy majonez. Jak ma być jakość i smak to Winiary albo Hellmanns 👍🏻

    • Od zawsze spór o to, który majonez lepszy. Dla nas tylko i wyłącznie Kielecki. A jeśli weźmiemy pod uwagę, że Winiary należy do koncernu Nestle, który pozostał w Rosji po inwazji i tam płaci podatki to wybór jest oczywisty. My z naszych list zakupowych wywaliliśmy wszystkie produkty tego koncernu

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*