Przepis | Strona główna | Dania główne | Shoarma drobiowa z kurczaka
Shoarma drobiowa z kurczaka

Shoarma drobiowa z kurczaka

Drobiowa shoarma to wyśmienity sposób na przygotowanie aromatycznych kawałków piersi kurczaka w przyprawie shorama przypominającej nieco kebab gyros. Shoarmę najczęściej przygotowuje się z wieprzowiny lub drobiu, serwuje się najczęściej z frytkami lub talarkami ziemniaków oraz świeżą sałatką z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, cebuli z dodatkiem sosu czosnkowego. Shoarma to szybka propozycja na obiad, bardzo uniwersalna i prosta w przygotowaniu.

Shoarma z kurczaka z frytkami i sałatką

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: ArabskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Kawałeczki kurczaka marynowane w przyprawie shoarma, usmażone na rumiano. Shoarma z frytkami i chrupiącą sałatką z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • SHOARMA DROBIOWA
  • 1 większy filet z piersi kurczaka

  • 2 łyżki przyprawy do shoarmy (najlepiej Kamis)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • SAŁATKA SOSEM CZOSNKOWYM
  • 1 miska posiekanej kapusty pekińskiej

  • 1 pomidor

  • 1 ogórek

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, koperek)

  • 3 łyżki wyrazistego majonezu (np. Kielecki)

  • sól i zmielony pieprz

  • PONADTO DO PODANIA
  • 1 opakowanie mrożonych frytek lub talarków ziemniaczanych

Sposób przygotowania:

  • SHOARMA DROBIOWA
  • Pierś kurczaka pokrój na małe, nieregularne cząstki. Kawałki mięsa oprósz przyprawą do shoarmy oraz skrop olejem rzepakowym. Wymieszaj dokładnie by przyprawa pokryła każdy pojedynczy kawałek mięsa. Kurczaka w marynacie przełóż na głęboki talerz, okryj szczelnie przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny dla uzyskania jak najlepszego aromatu.
  • Po tym czasie rozgrzej patelnię już bez dodatkowego tłuszczu. Na rozgrzanej patelni obsmaż na rumiano kawałki kurczaka. Po usmażeniu możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • Shoarmę podawaj ze świeżą sałatką warzywną polaną sosem czosnkowym oraz frytkami lub talarkami ziemniaczanymi upieczonymi w międzyczasie piekarniku.
  • SAŁATKA Z SOSEM CZOSNKOWYM
  • Kapustę pekińską poszatkuj w drobne paski. Pomidor i ogórka bez obierania skórki pokrój w talarki lub półksiężyce, czerwoną cebulkę pokrój w cienkie piórka.
  • Świeże, surowe warzywa polej sosem czosnkowym powstałym z połączenia jogurtu naturalnego, czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekaną zieleniną, majonezu i przypraw.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image