Ketchup to sos pomidorowy podawany na zimno, o gamie smaków od łagodnego do ostrego, barwy zwykle ciemnoczerwonej, czerwonobrązowej, rzadziej zielonej, stosowany do potraw mięsnych, kanapek, pizzy, frytek itp. Na ogół kupowany jako produkt gotowy, choć jest także sporządzany w warunkach domowych. Ketchup to popularny dodatek do pizzy, zapiekanek, kanapek i wielu dań obiadowych.
Najczęściej wybieramy gęsty i mocno czerwony ketchup, jednak na rynku jest dostępnych wiele jego rodzajów. Zawiera witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy oraz minerały: cynk, fluor, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód i wapń. Ketchup zawiera również białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik i cukry. W 1830 roku uznawano go za lekarstwo – przed wszystkim za sprawą dużej ilości beta-karotenu zawartego w składzie tego produktu.
Najcenniejszą substancją zawartą w ketchupie jest likopen. Poza tym, że odpowiada za czerwony kolor pomidorów, działa antynowotworowo, opóźnia procesy starzenia i chroni nas przed cukrzycą, atakiem serca oraz wieloma chorobami układu krążenia. Jest on szczególnie ważny dla mężczyzn, ponieważ zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty.