Ketchup bez pomidorów? Proszę bardzo. Oszukany ketchup z cukinii o przepięknym, apetycznym odcieniu. Lekko pikantny i niezastąpiony w kuchni. Zastosowanie podobne jak w przypadku tradycyjnego pomidorowego sosu: na kanapki, do parówki, na pizzę.
Ketchup z cukinii w słoikach na zimę
Ilość
1500
mlPrzygotowanie
30
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
70
kcalOszukany ketchup z cukinii, zamiast tradycyjnych pomidorów. Przepyszny dodatek do kanapek, parówek, sos do pizzy. Niezastąpiony.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
2 kg 2 cukinii
500 g 500 cebuli
1 1 jabłko
2 szklanki 2 zwykłego cukru
garść soli drobnej
1 łyżka 1 słodkiej papryki
1 łyżka 1 ostrej papryki
500 g 500 koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki 1/2 octu spirytusowego
Sposób przygotowania:
- Cukinie obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wydrąż pestki znajdujące się wewnątrz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokrój w cienkie pióra.
- W większym ganku lub misie startą cukinię i pokrojoną cebulę, zasyp solą. Odstaw na 3 godziny. W tym czasie warzywa zmiękną i wypuszczą soki.
- Po upływie tego czasu nie odcedzaj zgromadzone wody. Całość zmiksuj blenderem, do uzyskania puszystej masy.
- Przełóż do garnka. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, cukier, obie papryki i koncentrat pomidorowy. Co chwilę mieszając, gotuj ketchup przez pół godziny.
- Dodaj ocet spirytusowy, ponownie doprowadź do zagotowania.
- Ciepły ketchup przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i ułóż słoiki do góry dnem. Pozostaw je w tej pozycji najlepiej na całą noc, do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie zawartość będzie już szczelnie zapasteryzowana.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowymPieczone talarki z cukinii z parmezanem
Proste placki z cukinii
Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta
Cukinia smażona w złocistej panierce
Wypróbujcie frytki z cukinii z sosem tzatziki
każdego roku robię ten ketchup do zimowej spiżarni
bardzo dobry przepis na wykorzystanie nadmiaru cukinii