Przepis | Strona główna | Sosy | Oszukany ketchup z cukinii w słoikach na zimę
Oszukany ketchup z cukinii w słoikach na zimę

Oszukany ketchup z cukinii w słoikach na zimę

Ketchup bez pomidorów? Proszę bardzo. Oszukany ketchup z cukinii o przepięknym, apetycznym odcieniu. Lekko pikantny i niezastąpiony w kuchni. Zastosowanie podobne jak w przypadku tradycyjnego pomidorowego sosu: na kanapki, do parówki, na pizzę.

Ketchup z cukinii w słoikach na zimę

5 od 22 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SosKuchnia: PolskiTrudność: Łatwe
Ilość

1500

ml
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

70

kcal

Oszukany ketchup z cukinii, zamiast tradycyjnych pomidorów. Przepyszny dodatek do kanapek, parówek, sos do pizzy. Niezastąpiony.

Składniki:

  • 2 kg cukinii

  • 500 g cebuli

  • 1 jabłko

  • 2 szklanki zwykłego cukru

  • garść soli drobnej

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • 500 g koncentratu pomidorowego

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego

Sposób przygotowania:

  • Cukinie obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wydrąż pestki znajdujące się wewnątrz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę pokrój w cienkie pióra.
  • W większym ganku lub misie startą cukinię i pokrojoną cebulę, zasyp solą. Odstaw na 3 godziny. W tym czasie warzywa zmiękną i wypuszczą soki.
  • Po upływie tego czasu nie odcedzaj zgromadzone wody. Całość zmiksuj blenderem, do uzyskania puszystej masy.
  • Przełóż do garnka. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, cukier, obie papryki i koncentrat pomidorowy. Co chwilę mieszając, gotuj ketchup przez pół godziny.
  • Dodaj ocet spirytusowy, ponownie doprowadź do zagotowania.
  • Ciepły ketchup przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i ułóż słoiki do góry dnem. Pozostaw je w tej pozycji najlepiej na całą noc, do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie zawartość będzie już szczelnie zapasteryzowana.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. małgosia66

    każdego roku robię ten ketchup do zimowej spiżarni

  2. bardzo dobry przepis na wykorzystanie nadmiaru cukinii

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image