Przepis | Strona główna | Sosy | Oszukany ketchup z cukinii w słoikach na zimę
Oszukany ketchup z cukinii w słoikach na zimę

Oszukany ketchup z cukinii w słoikach na zimę

Ketchup bez pomidorów? Proszę bardzo. Oszukany ketchup z cukinii o przepięknym, apetycznym odcieniu. Lekko pikantny i niezastąpiony w kuchni. Zastosowanie podobne jak w przypadku tradycyjnego pomidorowego sosu: na kanapki, do parówki, na pizzę.

Ketchup z cukinii w słoikach na zimę

Ketchup z cukinii w słoikach na zimę

5 z 22 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SosKuchnia: PolskiTrudność: Łatwe
Ilość

1500

ml
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

70

kcal

Oszukany ketchup z cukinii, zamiast tradycyjnych pomidorów. Przepyszny dodatek do kanapek, parówek, sos do pizzy. Niezastąpiony.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 kg 2 cukinii

  • 500 g 500 cebuli

  • 1 1 jabłko

  • 2 szklanki 2 zwykłego cukru

  • garść soli drobnej

  • 1 łyżka 1 słodkiej papryki

  • 1 łyżka 1 ostrej papryki

  • 500 g 500 koncentratu pomidorowego

  • 1/2 szklanki 1/2 octu spirytusowego


Sposób przygotowania:

  • Cukinie obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wydrąż pestki znajdujące się wewnątrz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę pokrój w cienkie pióra.
  • W większym ganku lub misie startą cukinię i pokrojoną cebulę, zasyp solą. Odstaw na 3 godziny. W tym czasie warzywa zmiękną i wypuszczą soki.
  • Po upływie tego czasu nie odcedzaj zgromadzone wody. Całość zmiksuj blenderem, do uzyskania puszystej masy.
  • Przełóż do garnka. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, cukier, obie papryki i koncentrat pomidorowy. Co chwilę mieszając, gotuj ketchup przez pół godziny.
  • Dodaj ocet spirytusowy, ponownie doprowadź do zagotowania.
  • Ciepły ketchup przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i ułóż słoiki do góry dnem. Pozostaw je w tej pozycji najlepiej na całą noc, do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie zawartość będzie już szczelnie zapasteryzowana.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. małgosia66

    każdego roku robię ten ketchup do zimowej spiżarni

  2. bardzo dobry przepis na wykorzystanie nadmiaru cukinii

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*