Przepis | Strona główna | Sosy | Oszukany ketchup z cukinii w słoikach na zimę
Oszukany ketchup z cukinii w słoikach na zimę

Oszukany ketchup z cukinii w słoikach na zimę

Ketchup bez pomidorów? Proszę bardzo. Oszukany ketchup z cukinii o przepięknym, apetycznym odcieniu. Lekko pikantny i niezastąpiony w kuchni. Zastosowanie podobne jak w przypadku tradycyjnego pomidorowego sosu: na kanapki, do parówki, na pizzę.

Ketchup z cukinii w słoikach na zimę

5 od 22 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SosKuchnia: PolskiTrudność: Łatwe
Ilość

1500

ml
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

70

kcal

Oszukany ketchup z cukinii, zamiast tradycyjnych pomidorów. Przepyszny dodatek do kanapek, parówek, sos do pizzy. Niezastąpiony.

Składniki:

  • 2 kg cukinii

  • 500 g cebuli

  • 1 jabłko

  • 2 szklanki zwykłego cukru

  • garść soli drobnej

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • 500 g koncentratu pomidorowego

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego


Sposób przygotowania:

  • Cukinie obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wydrąż pestki znajdujące się wewnątrz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę pokrój w cienkie pióra.
  • W większym ganku lub misie startą cukinię i pokrojoną cebulę, zasyp solą. Odstaw na 3 godziny. W tym czasie warzywa zmiękną i wypuszczą soki.
  • Po upływie tego czasu nie odcedzaj zgromadzone wody. Całość zmiksuj blenderem, do uzyskania puszystej masy.
  • Przełóż do garnka. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, cukier, obie papryki i koncentrat pomidorowy. Co chwilę mieszając, gotuj ketchup przez pół godziny.
  • Dodaj ocet spirytusowy, ponownie doprowadź do zagotowania.
  • Ciepły ketchup przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i ułóż słoiki do góry dnem. Pozostaw je w tej pozycji najlepiej na całą noc, do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie zawartość będzie już szczelnie zapasteryzowana.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. każdego roku robię ten ketchup do zimowej spiżarni

  2. bardzo dobry przepis na wykorzystanie nadmiaru cukinii

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*