Kiełbasa to zmielone mięso wraz z dodatkami, umieszczone w osłonce. Bywają surowe, gotowane, wędzone, suszone, mają różną zawartość wody i tłuszczu, a przede wszystkim wyrabiane są z różnego rodzaju mięsa – od klasycznej wieprzowiny po drób, dziczyznę, a nawet koninę czy ryby.
W Europie wyrób kiełbas rozwinął się w basenie Morza Śródziemnego, a następnie wraz z rozwojem Imperium Rzymskiego pierwsze wędliny upowszechniły się również w innych częściach kontynentu. Powstaje w taki sposób, że zmielone mięso łączy się z wodą, przyprawami i innymi dodatkami smakowymi oraz wypełniającymi. Gotową masą napełnia się jelita lub specjalnie przygotowane osłonki z celulozy, uprzednio namoczone dla większej elastyczności. Na tym etapie kiełbasy nabierają swych charakterystycznych kształtów – od małych serdelków po grube cylindry. To, co dalej stanie się z kiełbasą zależy ściśle od jej rodzaju.
Niektóre, jak biała, są parzone, inne gotowane lub pieczone, ale największa część jest oczywiście wędzona. Dostarcza niezbędne aminokwasy, jak i pokaźną dawkę kwasów tłuszczowych, zarówno nasyconych, jak i nienasyconych. Ponadto, kiełbasa zawiera umiarkowane ilości witamin z grupy B, małe dawki fosforu, cynku i miedzi oraz zdecydowanie za dużo sodu.
Przepisy na dania z kiełbasą:
- Żurek z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą
- Paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą
- Deska wędlin i przekąsek na przyjęcie