Kurkuma

Kurkuma pochodzi z rodziny imbirowatych i w naturalnym stanie rośnie w Indiach. Jest uprawiana w wielu krajach, gdzie występuje tropikalny klimat. Jest przyprawą orientalną. To kłącze,korzeń lub łodyga znajdujące się pod ziemią. Charakteryzuje się żółtawo-brązowym ubarwieniem, natomiast we wnętrzu przybiera barwę pomarańczową.

Ma podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny, gorzkawy smak. Podstawowym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która odpowiada za charakterystyczny, pikantny smak i żółtą barwę przyprawy. Zawiera witaminy A i K, witaminy z grupy B oraz wapń, mangan, potas, żelazo, magnez, fosfor, sód, miedź i cynk. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe, zmniejsza ból stawów, działa ochronnie na układ krążenia, działa ochronnie na wątrobę, obniża stężenie glukozy i cholesterolu oraz łagodzi skurcze menstruacyjne.

Jest składnikiem przyprawy curry i innych mieszanek szczególnie indyjskich. Jej kolor wykorzystuje się do barwienia potraw, np ryżu, grillowanego kurczaka, zup, potrawek makaronowych, a nawet deserów i koktajli.

Do czego dodawać kurkumę?