Przepis | Strona główna | Zupy | Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka
Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka

Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka

W sezonie dyniowym nie może zabraknąć kremowej zupy z dyni, urozmaiconej słodyczą jabłka. Aksamitna, pożywna i zdrowa zupa z najlepszej jakości składników. Rozgrzewające przyprawy i delikatna śmietanka kokosowa udoskonalają kompozycję smakową.

Kremowa zupa z dyni i jabłka

5 od 16 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

190

kcal

Jesienna rozgrzewająca zupa krem z dyni i jabłka. Przyprawiona rozgrzewającymi przyprawami, wyśmienita i kremowa zupa z dodatkiem śmietanki.

Składniki:

  • 1 litr bulionu jarzynowo – drobiowego lub jarzynowego

  • 1 kg miąższu dyni Hokkaido

  • 2 soczyste i twarde jabłka

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 30 g masła

  • 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki deserowej 30 %

  • sól, pieprz, imbir, kurkuma

  • DO DEKORACJI
  • prażone pestki dyni

  • natka pietruszki


Sposób przygotowania:

  • Dynię, marchew i jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę ołup z łupiny i poszatkuj drobno.
  • W większym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę. Uważaj by się nie przypaliła ni nie zarumieniła. Po chwili dodaj kawałki dyni, marchewek i jabłek. Podsmażaj przez 10 minut, co chwilę mieszając.
  • Wlej gorący bulion, powinien być klarowny, przecedzony przez sito. Gotuj do miękkości składników. Pozostaw do delikatnego przestudzenia.
  • Zmiksuj mikserem zupę na krem. Dodaj śmietankę kokosową lub słodką śmietankę deserową. Dopraw do smaku przyprawami wedle uznania. Wymieszaj lub ponownie zmiksuj mikserem.
  • Gdy rozlejesz zupę na talerzyki, udekoruj ją przed podaniem pestkami prażonej dyni oraz natką pietruszki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*