Strona główna » Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka
Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka

Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka

W sezonie dyniowym nie może zabraknąć kremowej zupy z dyni, urozmaiconej słodyczą jabłka. Aksamitna, pożywna i zdrowa zupa z najlepszej jakości składników. Rozgrzewające przyprawy i delikatna śmietanka kokosowa udoskonalają kompozycję smakową.

Kremowa zupa z dyni i jabłka

5 od 9 osób
Autor: Martyna Pietruszka
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

190

kcal

Jesienna rozgrzewająca zupa krem z dyni i jabłka. Przyprawiona rozgrzewającymi przyprawami, wyśmienita i kremowa zupa z dodatkiem śmietanki.

Składniki:

  • 1 litr bulionu jarzynowo – drobiowego lub jarzynowego

  • 1 kg miąższu dyni Hokkaido

  • 2 soczyste i twarde jabłka

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 30 g masła

  • 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki deserowej 30 %

  • sól, pieprz, imbir, kurkuma

  • DO DEKORACJI
  • prażone pestki dyni

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • Dynię, marchew i jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę ołup z łupiny i poszatkuj drobno.
  • W większym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę. Uważaj by się nie przypaliła ni nie zarumieniła. Po chwili dodaj kawałki dyni, marchewek i jabłek. Podsmażaj przez 10 minut, co chwilę mieszając.
  • Wlej gorący bulion, powinien być klarowny, przecedzony przez sito. Gotuj do miękkości składników. Pozostaw do delikatnego przestudzenia.
  • Zmiksuj mikserem zupę na krem. Dodaj śmietankę kokosową lub słodką śmietankę deserową. Dopraw do smaku przyprawami wedle uznania. Wymieszaj lub ponownie zmiksuj mikserem.
  • Gdy rozlejesz zupę na talerzyki, udekoruj ją przed podaniem pestkami prażonej dyni oraz natką pietruszki.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*