Przepis | Strona główna | Dania główne | Indyjski ser paneer w sosie Tikka Masala
Indyjski ser paneer w sosie Tikka Masala

Indyjski ser paneer w sosie Tikka Masala

Tradycyjne bezmięsne danie kuchni indyjskiej na wyciągnięcie ręki. Własnej roboty ser Paneer, do produkcji którego potrzebujesz jedynie mleka i soku z cytryny. Do tego aromatyczny sos z rozmaitymi hinduskimi przyprawami i ryż gotowany w kurkumie i goździkach.

Miałam okazję degustować się Tikka Masala w jednej z hinduskich restauracji. Niezapomniany obiad okazał się inspiracją do stworzenia przepisu na moją własną indyjską potrawę, w niczym nie odbiegającą od oryginału. Rozkoszna i wyśmienita. Przepis może wydawać się nieskończenie długi, jednak wbrew pozorom przygotujesz go w zaledwie 1 godzinę.

Paneer w sosie Tikka Masala

Paneer w sosie Tikka Masala

4 z 33 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: IndyjskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

30

min.
Kalorie

290

kcal

Wyśmienite wegetariańskie danie kuchni indyjskiej. Ser królewski Paneer domowej roboty w sosie Tikka Masala, podane z ryżem gotowanym w przyprawach.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SER PANEER
  • 2 t 2 tłustego mleka krowiego

  • 1 1 cytryna

  • SOS TIKKA MASALA
  • 3 3 słodkie pomidory

  • 1 1 czerwona cebula

  • 1 1 żółta cebula

  • 2 ząbki 2 czosnku z ekologicznej uprawy

  • 100 g 100 mielonych migdałów

  • 2 łyżki 2 masła

  • 100 ml 100 wody

  • 100 ml 100 mleka kokosowego

  • 2 łyżeczki 2 mąki kukurydzianej BIO

  • PRZYPRAWY DO SOSU
  • 1 łyżeczka 1 imbiru

  • 1/2 łyżeczki 1/2 kuminu

  • 1/2 łyżeczki 1/2 kurkumy

  • 1 łyżeczka 1 garam masala

  • 1 łyżeczka 1 suszonej mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka 1 słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki 1/2 ostrej papryczki chili

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • sól do smaku

  • garść świeżej kolendry

  • AROMATYCZNY RYŻ
  • 2 woreczki 2 ryżu jaśminowego

  • 1 woreczek 1 dzikiego ryżu

  • 10 10 suszonych goździków

  • 1 łyżka 1 kurkumy

  • 1 łyżeczka 1 soli morskiej

  • 1 łyżeczka 1 garam masala

  • 1 łyżka 1 masła

  • 200 g 200 zielonego groszku z puszki

  • 1 1 limonka


Sposób przygotowania:

  • SER PANEER
  • Tłuste mleko wlej do garnka. Użyj zwykłego mleka krowiego dostępnego w sklepie, może być takie w kartonie najlepiej o zawartości tłuszczu 3,2 %. Mleko odgrzej i doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i wlej świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny. Mieszaj przez kilka minut, aż całość zacznie się rozwarstwiać i zauważysz powstawanie serwatki i twarożku.
  • Przygotuj durszlak i wyłóż go 4 warstwami gazy. Przelej zawartość garnka przez gazę. Gęstą papkę zgromadzoną po przecedzeniu mleka zawiń gazą, delikatnie ugniataj wyciskając nadmiar płynu. Ser w gazie zawieś najlepiej na kranie w zlewie, by jeszcze przez chwilę odciekał i formował się.
  • Po przestudzeniu ser królewski pokrój w kostkę i odstaw na bok pod przykryciem.
  • SOS TIKKA MASALA
  • Pomidory sparz wrzącą wodą i obierz ze skórki. Usuń stwardniały środek, a jadalną część pomidora pokrój w kostkę.
  • Cebule obierz z łupin, pokrój na ćwiartki, a następnie zblenduj w mikserze na gładko. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Zeszklij na nim cebulę i czosnek, uważając by nie rumieniły się, ani nie przypaliły. Dodaj kawałeczki pomidorów. Całość gotuj około 5 minut do momentu zredukowania nadmiaru wody.
  • Dodaj wszystkie przyprawy podane w przepisie, prócz świeżej kolendry. Wlej śmietankę kokosową oraz wodę, gotuj kolejne 5 minut by nadmiar płynu odparował.
  • Wsyp mielone migdały i mąkę kukurydzianą. Dodaj kosteczki sera paneer i podsmażaj do momentu podgrzania się sera. Zdejmij z palnika i pozostaw pod przykryciem na 10 minut, by ser przesiąknął aromatem sosu i przypraw.
  • AROMATYCZNY RYŻ
  • W garnku zagotuj wodę z solą, kurkumą, garam masala i goździkami. Do wrzącej wody wsyp zawartość woreczków ryżu i gotuj przez 15 minut. Warto wysypać ryż z woreczków, dzięki temu lepiej przesiąknie przyprawami.
  • Po ugotowaniu odcedź przez sito z nadmiaru wody. Ryż wymieszaj z masłem i zielonym groszkiem.
  • PROPOZYCJA PODANIA
  • Nałóż porcję ryżu na głęboki talerz. Polej sosem Tikka Masala z kawałkami sera paneer. Udekoruj świeżą kolendrą oraz ćwiartką limonki.

Uwagi:

  • Sos Tikka Masala z serem Paneer doskonale komponuje się z lekkim i aromatycznym ryżem, gotowanym w indyjskich przyprawach.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*