Jeśli z dnia poprzedniego pozostał w garnku rosół, warto wykorzystać go do przyrządzenia zupy typu krem. Nie zawsze z resztki rosołu trzeba robić pomidorową.
Moją propozycją jest aksamitna zupa typu krem z kukurydzy. Zawartość zupy brzmi egzotycznie, jednak aromat jest niezwykle subtelny. Zupa jest sycąca i znika z garnka w błyskawicznym tempie.
Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową
4
porcje15
min.15
min.130
kcalZupa o niezwykle aksamitnej konsystencji. Delikatna jak kokosowa śmietanka. Nuta słodyczy kukurydzy dodaje egzotycznego posmaku.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 litr 1 gorącego rosołu gotowanego na samych jarzynach
600 g 600 słodkiej kukurydzy z puszki
400 ml 400 śmietanki kokosowej w puszce
2 2 ząbki czosnku BIO*
2 łyżki 2 masła
przyprawy: curry, imbir, kurkuma, chili w płatkach
sól i pieprz
1/2 szklanki 1/2 pokrojonego melona żółtego
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku posiekaj na cienkie plasterki i zeszklij na maśle w garnku. Podsmażaj je krótko, podczas tego mieszaj intensywnie – nie mogą się przypalić, inaczej nabiorą nieprzyjemnej goryczki.
- Następnie do garnka z czosnkiem, wsyp odcedzoną kukurydzę z puszki (3 łyżki kukurydzy pozostaw do dekoracji zupy). Dodaj chochelkę bulionu jarzynowego oraz wszystkie powyższe przyprawy w ilości wedle uznania. Gotuj 10 – 15 minut. Wlej pozostałą ilość gorącego rosołu i całość gotuj kolejne 10 minut.
- Zupę zblenduj dokładnie przy pomocy ręcznego blendera. Zupę przetrzyj przez sitko. Jest to konieczne i nie można pominąć tego etapu. Przecedzenie pomoże nam pozbyć się resztek łupinek z nasion kukurydzy. Zupa nabierze aksamitnej i delikatnej konsystencji, a taką właśnie chcesz uzyskać.
- Na samym końcu dodaj śmietankę kokosową i wymieszaj. Zupę serwuj na ciepło, udekoruj ziarenkami kukurydzy i pokrojonymi cząstkami melona. Melon doskonale podkreśla słodycz tej egzotycznej zupy kukurydzianej.
Uwagi:
- *Bulion warzywny może być z dnia poprzedniego lub ugotowany na świeżo, na przykład z przepisu na rosół z pomidorem.
- Zuza krem z kukurydzy najlepiej smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub podana z sajgonkami. Życzę smacznego.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
egzotyczna i przepyszna. i do tego gładka jak aksamit po przepuszczeniu przez sitko
Orientalna i delikatna, baaaardzo smaczna
Podobną zupę jadłam kiedyś w jednej z Wrocławskich restauracji. Jednak ta okazała się o wiele smaczniejsza, bardzo delikatna w smaku.