Przepis | Strona główna | Zupy | Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową
Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową

Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową

Jeśli z dnia poprzedniego pozostał w garnku rosół, warto wykorzystać go do przyrządzenia zupy typu krem. Nie zawsze z resztki rosołu trzeba robić pomidorową.

Moją propozycją jest aksamitna zupa typu krem z kukurydzy. Zawartość zupy brzmi egzotycznie, jednak aromat jest niezwykle subtelny. Zupa jest sycąca i znika z garnka w błyskawicznym tempie.

Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową

5 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupyKuchnia: AzjatyckaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

130

kcal

Zupa o niezwykle aksamitnej konsystencji. Delikatna jak kokosowa śmietanka. Nuta słodyczy kukurydzy dodaje egzotycznego posmaku.

Składniki:

  • 1 litr gorącego rosołu gotowanego na samych jarzynach

  • 600 g słodkiej kukurydzy z puszki

  • 400 ml śmietanki kokosowej w puszce

  • 2 ząbki czosnku BIO*

  • 2 łyżki masła

  • przyprawy: curry, imbir, kurkuma, chili w płatkach

  • sól i pieprz

  • 1/2 szklanki pokrojonego melona żółtego


Sposób przygotowania:

  • Ząbki czosnku posiekaj na cienkie plasterki i zeszklij na maśle w garnku. Podsmażaj je krótko, podczas tego mieszaj intensywnie – nie mogą się przypalić, inaczej nabiorą nieprzyjemnej goryczki.
  • Następnie do garnka z czosnkiem, wsyp odcedzoną kukurydzę z puszki (3 łyżki kukurydzy pozostaw do dekoracji zupy). Dodaj chochelkę bulionu jarzynowego oraz wszystkie powyższe przyprawy w ilości wedle uznania. Gotuj 10 – 15 minut. Wlej pozostałą ilość gorącego rosołu i całość gotuj kolejne 10 minut.
  • Zupę zblenduj dokładnie przy pomocy ręcznego blendera. Zupę przetrzyj przez sitko. Jest to konieczne i nie można pominąć tego etapu. Przecedzenie pomoże nam pozbyć się resztek łupinek z nasion kukurydzy. Zupa nabierze aksamitnej i delikatnej konsystencji, a taką właśnie chcesz uzyskać.
  • Na samym końcu dodaj śmietankę kokosową i wymieszaj. Zupę serwuj na ciepło, udekoruj ziarenkami kukurydzy i pokrojonymi cząstkami melona. Melon doskonale podkreśla słodycz tej egzotycznej zupy kukurydzianej.

Uwagi:

  • *Bulion warzywny może być z dnia poprzedniego lub ugotowany na świeżo, na przykład z przepisu na rosół z pomidorem.
  • Zuza krem z kukurydzy najlepiej smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub podana z sajgonkami. Życzę smacznego.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

3 komentarze

  1. cranberry

    egzotyczna i przepyszna. i do tego gładka jak aksamit po przepuszczeniu przez sitko

  2. Orientalna i delikatna, baaaardzo smaczna

  3. Podobną zupę jadłam kiedyś w jednej z Wrocławskich restauracji. Jednak ta okazała się o wiele smaczniejsza, bardzo delikatna w smaku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*