Łosoś

Łosoś to ryba z rodziny łososiowatych. Występuje naturalnie w wodach północnej części Oceanu Atlantyckiego oraz w rzekach do niego uchodzących. Na polskim rynku występują: łosoś bałtycki, pacyficzny, oraz norweski pochodzący z hodowli. Należy do ryb tłustych, jest zatem bardzo kaloryczny.

Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, wysokiej jakości białko, niezbędne aminokwasy, witaminę A, D, B, B6 i E, oraz znaczące ilości wapnia, cynku, żelaza, magnezu oraz fosforu. Łosoś to ryba ceniona i uwielbiana na całym świecie, między innymi ze względu na wyborny smak, fantastyczny, pomarańczowo-różowy kolor mięsa, a także szlacheckie pochodzenie. Wspomaga wzrok, wspomaga serce chroniąc je przed stanami zapalnymi, zakrzepami, zawałem i arytmią, wpływa korzystnie na kondycję układu nerwowego, wspomaga pracę mózgu, wpływa korzystnie na funkcjonowanie stawów, jest korzystnym składnikiem diety, normalizuje ciśnienie krwi oraz zmniejsza tempo rozwoju cukrzycy typu 2.

Łosoś działa przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Mięso łososia nadaje się do pieczenia, grillowania, przyrządzania a parze i smażenia.

Polecane dania z łososia: