Filet z łososia pieczony w piekarniku z masłem i plastrami cytryny. Podany z sosem cytrusowym, ze świeżą zieleniną.
Łosoś w sosie cytrynowo – ziołowym
Porcje
2
porcjePrzygotowanie
20
min.Pieczenie
50
min.Kalorie
300
kcalSoczysty filet z łososia pieczony w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku. Najlepszy przepis na łososia w sosie cytrusowym ze świeżą zieleniną.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PIECZONY ŁOSOŚ
500 g 500 fileta z łososia
50 g 50 zimnego masła
1/2 1/2 cytryny
sól morska i pieprz cytrynowo – ziołowy
- SOS CYTRUSOWO – ZIOŁOWY
1/2 pęczka 1/2 koperku
1/2 pęczka 1/2 natki pietruszki
1/2 1/2 cytryny
200 ml 200 bulionu jarzynowego
50 ml 50 słodkiej śmietanki 30 %
1 łyżka 1 mąki
sól morska i pieprz cytrynowo – ziołowy
Sposób przygotowania:
- PIECZONY ŁOSOŚ
- Przygotuj 2 filety z łososia, dla pewności sprawdź dłońmi czy nie posiadają pozostałości ości. Jeśli filety posiadają skórę, podważ ją nożem a następnie oderwij od powierzchni mięsa.
- Masło pokrój w plastry i sparzoną wrzątkiem cytrynę pokrój w plastry. Połowę z nich ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie połóż filety z łososia. Oprósz je solą i na wierzch ułóż pozostałą część masła i cytryny.
- Naczynie żaroodporne przykryj i włóż do zimnego, nienagrzanego piekarnika. Dopiero wtedy włącz grzanie na 180 stopni i piecz przez 50 minut.
- SOS CYTRUSOWO – ZIOŁOWY
- W rondelku umieść potrzebną ilość bulionu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość zagotuj.
- W kubku rozmieszaj dokładnie śmietankę deserową z mąką. Możesz to zrobić rogolką, by pozbyć się wszelkich grudek. Mieszaninę wlej do gotującego się bulionu. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając, doprowadź do zagęszczenia się sosu. Pod koniec dopraw do smaku solą morską i pieprzem.
Uwagi:
- Upieczonego łososia podawaj z sosem cytrusowo koperkowych.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pulpety w sosie pomidorowymRyba w sosie śmietanowo – koperkowym
Klopsiki wieprzowe w sosie własnym
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym
Indyk w sosie z tartą marchewką
Pulpeciki mięsne w sosie pieczarkowym
bardzo delikatna rybka która wręcz rozpływa się w ustach