Przepis | Strona główna | Dania główne | Łosoś z piekarnika w sosie cytrynowym z ziołami
Łosoś w sosie cytrynowym z ziołami

Łosoś z piekarnika w sosie cytrynowym z ziołami

Filet z łososia pieczony w piekarniku z masłem i plastrami cytryny. Podany z sosem cytrusowym, ze świeżą zieleniną.

Łosoś w sosie cytrynowo – ziołowym

5 z 20 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

300

kcal

Soczysty filet z łososia pieczony w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku. Najlepszy przepis na łososia w sosie cytrusowym ze świeżą zieleniną.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PIECZONY ŁOSOŚ
  • 500 g 500 fileta z łososia

  • 50 g 50 zimnego masła

  • 1/2 1/2 cytryny

  • sól morska i pieprz cytrynowo – ziołowy

  • SOS CYTRUSOWO – ZIOŁOWY
  • 1/2 pęczka 1/2 koperku

  • 1/2 pęczka 1/2 natki pietruszki

  • 1/2 1/2 cytryny

  • 200 ml 200 bulionu jarzynowego

  • 50 ml 50 słodkiej śmietanki 30 %

  • 1 łyżka 1 mąki

  • sól morska i pieprz cytrynowo – ziołowy


Sposób przygotowania:

  • PIECZONY ŁOSOŚ
  • Przygotuj 2 filety z łososia, dla pewności sprawdź dłońmi czy nie posiadają pozostałości ości. Jeśli filety posiadają skórę, podważ ją nożem a następnie oderwij od powierzchni mięsa.
  • Masło pokrój w plastry i sparzoną wrzątkiem cytrynę pokrój w plastry. Połowę z nich ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie połóż filety z łososia. Oprósz je solą i na wierzch ułóż pozostałą część masła i cytryny.
  • Naczynie żaroodporne przykryj i włóż do zimnego, nienagrzanego piekarnika. Dopiero wtedy włącz grzanie na 180 stopni i piecz przez 50 minut.
  • SOS CYTRUSOWO – ZIOŁOWY
  • W rondelku umieść potrzebną ilość bulionu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość zagotuj.
  • W kubku rozmieszaj dokładnie śmietankę deserową z mąką. Możesz to zrobić rogolką, by pozbyć się wszelkich grudek. Mieszaninę wlej do gotującego się bulionu. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając, doprowadź do zagęszczenia się sosu. Pod koniec dopraw do smaku solą morską i pieprzem.

Uwagi:

  • Upieczonego łososia podawaj z sosem cytrusowo koperkowych.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. fitprzepisy

    bardzo delikatna rybka która wręcz rozpływa się w ustach

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*