Makaron lasagne

Makaron lasagne to wyjątkowa odmiana makaronu, wyróżniająca się nietypową formą. Najbardziej rozpoznawalny typ na świecie. Rodzaj makaronu w postaci dużych, cienkich i prostokątnych płatów, a także danie przygotowane na bazie tego makaronu. Uchodzi za jeden z najstarszych typów makaronu.

Powstaje z mąki z pszenicy durum. Wyprodukowany we Włoszech. Przypuszcza się, że klasyczny makaron lasagne znany był już antycznym Grekom. Kluski określane mianem “laganon” miały postać szerokich płatów. Wypiekano go w piecach lub przypiekano na gorących kamieniach – w tym przypadku przypominał raczej sposób przyrządzania pizzy. Jest zdrowy i naturalny. Charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, fosforu, białka i wapnia. Zawiera też dawkę żelaza, magnezu i potasu. Nie zawiera glutenu, więc nie szkodzi osobom uczulonym na gluten lub celiakię. Przeznaczony jest do przekładania farszami i zapiekania.

Można go zapiekać i gotować. Po ugotowaniu staje się elastyczny i podatny na wyginanie. Doskonale nadaje się do zapiekanek z mięs, serów i pomidorów. Nie miesza się go z innymi składnikami.

Przepisy na lasagne: