Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym

Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym

Dzisiaj na obiad serwuję makaron inaczej niż zwykle, mianowicie w formie makaronowej zapiekanki. Różyczki brokuła, słupki szynki i żółtego sera, ulubiony makaron, wszystko to zatopione w serowym sosie beszamelowym z nutką parmezanu. Sos beszamelowy to prosty sos na bazie mleka, ten sam który tworzy jedną z warstw we włoskiej lasagne. Beszamel ma kremową konsystencję, jest mniej tłusty od sosów na bazie śmietanki kremówki, idealnie oblepia makaron i nadaje wilgoci całemu daniu. Po zapieczeniu zapiekanki w piekarniku, na wierzchu tworzy się przyjemna podpieczona skorupka.

Zapiekanka makaronowa z parmezanowym beszamelem

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

310

kcal

Zapiekanka makaronowa z brokułami w serowym sosie beszamelowym z dodatkiem tartego parmezanu. Ser, szynka i brokuły pod beszamelem.

Składniki:

  • 600 g różyczek brokuła

  • 300 g makaronu penne, świderki lub kokardki

  • 200 g szynki drobiowej dobrej jakości (w 1 kawałku)

  • 200 g sera żółtego w kawałku

  • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano

  • 1 łyżka soli

  • PARMEZANOWY BESZAMEL
  • 40 g masła

  • 30 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej

  • 3 czubate łyżki tartego parmezanu lub sera grana padano


Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotuj posoloną wodę. Brokuła podziel na mniejsze różyczki, usuwając przy okazji stwardniałe części łodygi. Brokuły wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Wyłów łyżką cedzakową i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
  • Do nadal gotującej się wody po brokułach, wsyp makaron i gotuj 11 minut. Ugotowany makaron odcedź i przestudź.
  • Szynkę i żółty ser pokrój w drobne słupki. Wszystkie dotychczasowe składniki (brokuł, makaron, szynka ser) wymieszaj ze sobą i przełóż do żaroodpornych naczyń.
  • BESZAMEL
  • W rondelku rozpuść masło. Na płynne pieniące się masło wsyp mąkę i mieszając doprowadź do jej sparzenia przez 2 minuty. Wlej mleko, podgrzewaj i jednocześnie mieszaj rózgą kuchenną aż sos beszamelowy zgęstnieje (w zależności od początkowej temperatury mleka może to trwać między 5 – 10 minut).
  • Do gorącego, gładkiego sosu beszamelowego dodaj mieloną gałkę muszkatołową i tarty parmezan. Ponownie wymieszaj.
  • Powstały sos serowo – beszamelowy rozlej do foremek żaroodpornych, z wierzchu każdą zapiekankę oprósz dodatkowo tartym parmezanem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut, aż z wierzchu pojawi się rumiana skorupka.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image