Maślanka to napój mleczny, powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany. Odznacza się lekko orzeźwiającym, śmietankowym smakiem. Jest nieco mniej kwaśna od zsiadłego mleka, ale kwas mlekowy jest wyraźnie wyczuwalny na języku.
Zawiera witaminy B2, oraz fosfor i potas. Jest bogata w wapń i białko mleka krowiego. Maślanka odkwasza organizm, ułatwia i reguluje trawienie, poprawia pracę jelit, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego, zapobiega osteoporozie, wpływa na stan układu krwionośnego i nerwowego, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, wspomaga pracę wątroby, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz wzmacnia metabolizm. Dobrze sprawdza się do gaszenia pragnienia podczas letnich upałów. Można pić ją samą, jako dodatek do młodych ziemniaków gotowanych z koperkiem lub stosować jako bazę do koktajli z dodatkiem owoców i miodu.
Używa się jej także do przygotowywania wielu wypieków, m. in. wilgotnego ciasta z owocami czy gofrów. Na maślance przygotowuje się zupy- żurek i chłodnik. Idealnie sprawdza się jako marynata do mięs i ryb, które stają się bardziej delikatne i nie wysychają podczas pieczenia.